Кремъл принуждава руските държавни компании да набират войници


Кремъл принуждава руските държавни компании да набират войници
Снимка: Getty Images

11045

Кремъл принуждава държавните компании да набират персонал, тъй като руската армия изпитва недостиг на войници, съобщават украински военни. Според информация от Лондон пък войниците на Путин не получават част от заплатите си. Освен това канцлерът на Германия Олаф Шолц извади Русия от списъка на сериозните доставчици на енергия.

Руските държавни компании наемат войници

Според генералния щаб в Киев Кремъл засилва натиска върху държавните компании да набират войници сред служителите си. На държавните предприятия са били представени "нови норми" за подбор на "доброволци". Според доклада на Руската железопътна компания например, е наредено да потърси до 10 000 нови кандидати за временен договор сред служителите си. Те ще подпишат 6-месечни договори и ще получават по 5100 долара на месец (което е огромна заплата за Русия, б.р.), пише Kyiv Independent.

Лондон: Войските на Кремъл чакат заплати

Междувременно британското министерство на отбраната обаче обяснява продължаващите проблеми с морала и дисциплината в руската армия с това, че обещаните им възнаграждения не са изплатени. "Заедно с умората и големия брой жертви и проблемите със заплащането вероятно ще останат една от основните критики към руските войници в бойните действия", се казва в доклада на организацията в Лондон. Представители на Кремъл с молба към Запада да сложат край на войната в Украйна

В руската армия доходите на войниците се състоят от скромна основна заплата, допълвана от различни бонуси и надбавки. Според Лондон причините, заради които парите не достигат са 3 – неефективна военна бюрокрация, необичаен правен статут на "специалната военна операция" и открита корупция сред командирите.

Руският генерален щаб: 50 000 паднали руснаци

По данни на украинския генерален щаб от началото на войната през февруари досега от руска страна са паднали 49 500 войници – 450 само за последните 24 часа. Според Сергей Сумленни, бивш директор на фондация Böll в Киев, сред загиналите има и много украинци, призовани в окупираните от Русия територии, или членове на малцинства в Русия. Forbes: Загубите на Путин от войната в Украйна са за над 16 млрд. долара

Шолц оттегли доверието си от Русия

Германският канцлер Олаф Шолц обвини руския президент Владимир Путин за тежката ситуация и в Германия заради войната в Украйна. "Страната ни е изправена пред труден период", заяви той при представянето на третия пакет от мерки на федералното правителство за облекчаване на нарастващите цени за гражданите. По думите му войната има последици и за затрудненията в енергийните доставки. "Русия на Путин наруши договора, тя отдавна не изпълнява договорите си за доставка. Русия вече не е надежден доставчик на енергия", заключи германският канцлер. Газова война: Русия вбеси Германия с ново орязване на газа

Украинският министър-председател Денис Шмигал поиска повече доставки на тежки оръжия за страната при посещението си в Берлин. На среща с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер Шмигал е подчертал важността за Украйна доставките на оръжие да бъдат увеличени. По думите на Шмигал доставените от Германия самоходни гаубици Type 2000 и ракетни установки Mars II са се "доказали на бойното поле".

На среща със Шолц Шмигал е отправил конкретни предложения на канцлера за доставката на бойните танкове Leopard 2. "Предложихме начини, по които Германия да снабди Украйна с тези танкове", обяви Шмигал.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички