Кристалина Георгиева разкри голямата си надежда за България


Кристалина Георгиева разкри голямата си надежда за България
Снимка:

9174

"В живота си видях много страни в отчайващо състояние, при които условията на живот стават по-добри. В по-голямата си част светът върви към по-добро, въпреки че има връщания, завои и дори най-страшното – войни, които прекъсват развитието." Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в предаването "Говори сега" по БНТ.

Георгиева даде пример с държави, които са били бедни, а сега минават за богати – Швеция и Финландия. Общото между тях е уважението към закона, много добра система на образование и добра инфраструктура, което днес включва и дигитална инфраструктура. За всяка страна, която иска да стане по-богата, тези 3 условия трябва да са налице, категорична е Георгиева.

Ние, българите, сме като всички останали – имаме прекрасни моменти, но и национални трагедии. Надявам се, че България отново ще бъде страна, в която децата ще искат да живеят там, където са се родили, каза тя.

Според Георгиева световната икономика трябва да се трансформира – да намери нови източници на развитие и начини за печалба. Въглеродната и индустриализирана икономика трябва да стане дигитална – по-чиста и по-умна.

Но икономиката трябва да стане и по-справедлива, а не някои бизнеси и сектори на икономиката да печелят, докато други мизерстват. "Трябва да се изравни печалбата и загубата, да има справедлива трансформация. Не може да е за сметка на миньора, който си губи работата", посочи шефът на МВФ.

За целта в света трябва да бъде въведена данъчна система, която да дава по-справедливо разпределение на приходите от данъци. "Ако намерим пътя за по-справедливо разпределение на финансовия ресурс на планетата, ще има повече възможности за развитие. Това може да стане, ако страните имат воля да създадат такава обстановка за инвестиране", коментира тя.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички