Куба разреши частния бизнес в повечето сектори


Куба разреши частния бизнес в повечето сектори
Снимка: Getty Images/Guliver

4334

Куба обяви в събота, че частната инициатива ще бъде разрешена в повечето сектори, което е съществена реформа в комунистическата държава, където държавата и нейните компании доминират в икономическата дейност, пише АФП, предаде БГНЕС.

Мярката, която беше обнародвана миналия август от министъра на труда Марта Елена Фейто, беше одобрена в петък по време на заседание на Министерския съвет, пише ежедневникът „Гранма“, официалният вестник на управляващата Комунистическа партия.

Досега частният бизнес, разрешен в Куба от 2010 г. и чийто истински бум датира от историческото затопляне на връзките между Куба и САЩ, инициирано в края на 2014 г. по времето на Барак Обама, бе ограничен от списък със сектори, определени от държавата.

"Предишният списък със 127 (разрешени) дейности е отменен", каза министърът на труда.

Отсега нататък списък ще определя секторите, запазени за държавата, които ще бъдат малцинство: „От над 2000 дейности, в които е разрешена частна работа, само 124 ще бъдат ограничени, частично или изцяло“, каза Фейто , без да дава допълнителни подробности, въпреки че се очаква те да включват отрасли, считани за стратегически за държавата, като медии, здравеопазване и отбрана.

"Целта на тази реформа е частният бизнес да продължава да се развива", каза тя, подчертавайки, че това "ще помогне за освобождаването на производителните сили" на частния сектор.

В момента над 600 000 кубинци работят в частния сектор, или 13 % от работната сила на острова с население 11,2 милиона души.

Те са заети предимно в ресторантьорството, транспорта и отдаването под наем на стаи за туристи.

Но тези сектори бяха силно засегнати от санкциите на САЩ под администрацията на Доналд Тръмп, както и от пандемията Ковид-19, в резултат на което много собственици на бизнес прекратяват лицензите си.

Реформата е "важна стъпка за увеличаване на заетостта", заяви министърът на икономиката Алехандро Гил в „Туитър“.

Това е "добра новина" и "стъпка в правилната посока", дори ако, "за съжаление, отне твърде много време, за да бъде одобрена", написа в „Туитър“ Рикардо Торес, икономист от университета в Хавана.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички