КЗК не се интересувала от цените на горивата


КЗК не се интересувала от цените на горивата
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

5727

Парламентарната икономическа комисия не прие отчета на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за 2020 година. При гласуването годишният доклад на регулатора по конкуренцията получи само 5 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържал се", с което остана неприет. Това е политически знак на неодобрение към ръководството на КЗК и сигнал, че то ще бъде сменено.

Непосредствено преди гласуването депутатите от комисията изслушаха зам.-председателя на КЗК Димитър Кюмюрджиев по актуални въпроси, сред които паниката на пазара с ескалацията на цените на горивата, на хранителните стоки, както и за капацитета и дейността на регулатора през отчетния период. Големи опашки по бензиностанциите. Ще има ли криза с горивата?

Какви мерки е предприела или смята да предприеме КЗК спрямо търговците на горива, които съгласувано и координирано повишиха цените на горивата, представителят на регулатора отговори, че КЗК не е орган за защита на потребителите и не се интересува от цените на горивата. "КЗК е общ регулатор, не е секторен регулатор, не защитава цени, не е гумен печат на цените", заяви зам.-шефът на регулатора. Истерията с горивата утихна, но цените тепърва ще се вдигат

"Ние нямаме функция да наблюдаваме борса, котировки и ценообразувания на борсови стоки", подчерта пред депутатите той. "Ние се занимаваме само и единствено, когато предприятие с господстващо положение фиксира цени в нарушение на пазарните принципи. Когато предприятието не заема господстващо положение на пазара, то е свободно да ценообразува така, както намери за добре, стига да няма държавна регулация за продукта, който предлага", добави зам.-шефът на КЗК и препоръча на депутатите да извикат на изслушване вместо КЗК представители на Комисията за защита на потребителите.

Ако вериги, които нямат господстващо положение, повишат цената на горивото и това не се отрази глобално на пазара, КЗК не може да накаже това тяхно поведение, защото регулаторът не наказва такива "по-малки" играчи, обясни Кюмюрджиев.

Комисията работи по две производства за евентуални нарушения при реализацията на горивата на територията на страната. Едното е за ограничаване на вноса на горива от групата на "Лукойл".

Функциите на КЗК по отношение на цените са само за т.нар. фиксиране на цени при наличие на картелно споразумение между независими икономически оператори и наличието на еднаква цена не означава, че има картелно споразумение, изтъкна още Кюмюрджиев. Трябва да има съгласуваност, може във вид на споразумение или отказ от сключване на договор с конкурент например, което е въпрос на доказване, поясни той. Кюмюрджиев отбеляза още, че ако има тръжна манипулация, КЗК има насоки за действие и тогава евентуално образува производство.

По отношение на цените на храните зам.-шефът на КЗК каза, че очакват информация от медиите и конкуренти за подобно неоснователно повишаване на цените, не само за олиото. "Информацията трябва да е насочена към евентуално картелно споразумение или предприятие с господстващо положение, защото ако става дума за повишаване на цената на производители с незначително пазарно присъствие, това е спекула и не е обект на разследване от страна на КЗК", отбеляза той. Идва голям скок на цените в следващите месеци

Съществуването на мерките срещу Covid ограничава КЗК в разкриването на картели, според заместник-председателя на комисията. Оказва се, че комисията не разполага с твърде много инструменти да разкрива господстващо положение в даден сектор.

Депутатите от икономическата комисия се разбраха да продължат изслушванията в комисията по проблема с цените, като бъдат поканени министри и представители на КЗП.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички