Лондон и Анкара подписват сделка за свободна търговия


 Лондон и Анкара подписват сделка за свободна търговия
Снимка: iStock/Guliver

2629

Великобритания и Турция ще подпишат споразумение за свободна търговия във вторник, заяви министерството на търговията на Обединеното кралство, първото, след като премиерът Борис Джонсън осигури ново търговско споразумение с Европейския съюз, съобщи в. „Сабах”, предаде БГНЕС.

Двете държави ще подпишат сделка, която възпроизвежда съществуващите търговски условия между Анкара и Лондон, а британският министър на търговията Лиз Тръс заяви, че се надява скоро да бъде постигнато специално търговско споразумение между страните. 

„Сделката, която очакваме да подпишем, съдържа безмитни споразумения за търговия и ще спомогне за поддържането на нашите търговски отношения. Това ще осигури сигурност за хиляди работни места в Обединеното кралство в производствената, автомобилната и стоманодобивната промишленост “, заяви Тръс в изявление. 

„Сега с нетърпение очакваме да работим с Турция за постигане на амбициозно специално създадено търговско споразумение между Обединеното кралство и Турция в близко бъдеще.“ 

Търговията между двете страни през 2019 г. беше с обем 18,6 милиарда лири (25,25 милиарда долара), а Великобритания заяви, че това е петата по големина търговска сделка, която министерството на търговията е договорило след споразумения с Япония, Канада, Швейцария и Норвегия. 

Понастоящем Великобритания е подписала търговски споразумения с 62 държави преди края на преходния период за Brexit на 1 януари, когато напуска търговските договорености на ЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички