Македонците, които вземат български паспорт, записвани на фалшив адрес


Македонците, които вземат български паспорт, записвани на фалшив адрес
Снимка: БГНЕС

10617

Македонците, които получават български паспорти, са регистрирани като живеещи на фиктивни адреси в съседна България - София, Кюстендил, Благоевград или друга община. Това пише македонското електронно издание "Фактор", цитирано от Агенция "Фокус". Чужденци стават българи срещу 2 милиона лева

Има случаи, когато хора, които по никакъв начин не са свързани, са регистрирани като живеещи на един и същи адрес. Посредниците за получаване на български паспорти казват, че повечето адреси са в София и Кюстендил. "Тези адреси са фиктивни и повече хора са регистрирани на един адрес като жители. На тези адреси са регистрирани малък брой македонци, които притежават собственост в България. "Съобщава се, че някои живеят с роднини или приятели в София", казва български посредник на паспорти пред изданието.

Той добавя, че е имало случаи, когато малки деца на възраст 2-3 години са получавали български паспорт, за да може цялото семейство да замине в чужбина. Той обяснява, че процедурата за получаване на български паспорт струва до 800 евро и се чака 3 години.

Паспортите се издават изключително на македонци, докато за членовете на по-малките етнически общности в страната е много по-трудно да получат паспорт, какъвто не беше случаят до 2015 г. Дори по време на пандемия, интересът към получаване на български паспорт е същият, както през предишните години, казва още събеседникът пред македонската медия.

Друг посредник също потвърждава, че повечето македонци имат адреси в българската столица. "Ако някой няма адрес, той получава официален адрес в София, а има и други македонски граждани, които живеят, да речем, в Охрид, Кичево, Струга и са плащали, за да получат адрес в Петрич, Благоевград или другаде. "Въпросът е на споразумение по време на процедурата", обяснява посредникът.

Посредниците са единодушни, че в бъдеще ще има интерес към паспортите и България е заинтересована да издава паспорти по този начин. В България се говори за различен брой лица, получили български паспорти. Оценките варират, че броят на македонските граждани, притежаващи български паспорти, е между 88 000 до 120 000.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички