Манипулативни практики: Почти всеки втори сайт за онлайн пазаруване ги прилага


Манипулативни практики: Почти всеки втори сайт за онлайн пазаруване ги прилага
Снимка: iStock/Guliver

4828

Около 40% от уебсайтовете за онлайн пазаруване прилагат манипулативни практики, за да се възползват от уязвимостите на потребителите или да ги подмамят – това е изводът от направените проверки в 148 от общо 399 онлайн магазина за търговия на дребно, пише БНР, като цитира ЕК.

Проверката е направена сред държавите от мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите. Тя включва 23 страни членки на ЕС, включително и България, както и Исландия и Норвегия.

Проверени са онлайн магазини, които продават различни стоки – от текстил до електронни уреди. Установено е, че 42 уебсайта са използвали фалшиви таймери за броене със срокове за купуване на конкретни продукти, 54 са насочили потребителите към определен избор – от абонаменти до по-скъпи продукти или възможности за доставка. Внимание – онлайн пазаруване

70 уебсайта пък са скрили важна информация или са я направили трудно видима за потребителите. Това е например информация за разходите за доставка, състава на продуктите или наличието на по-евтин вариант.

Различните измами в онлайн пазаруването

Скрити такси за доставка

Въпреки че посочените цени в сайтовете понякога могат да бъдат много по-ниски отколкото във физическите магазини, често не се вземат предвид и разходите за доставка. Таксите обикновено се появяват преди да щракнем върху бутона "Купи" и лесно могат да бъдат пропуснати. Това разположение на таксата за доставка близо до края на поръчката не е случайнo. 

Други некоректни търговци подвеждат клиентите с обещания за "безплатна доставка", които например важат само за членове, които плащат годишен членски внос.

За да не попаднете в подобен капан, е важно да вземете предвид всички скрити разходи от начало. Вижте тарифите за доставка и евентуални специални изисквания. Като алтернатива можете да намерите кодове за промоции или ваучери за отстъпка в различни сайтове. Можете просто да въведете името на търговеца заедно с ключови думи като "ваучер", "безплатна доставка", "код". Някои наистина предоставят безплатна доставка и други големи отстъпки.

Неизпълними срокове за доставка

Имайте предвид, че времето за доставка може да бъде удължено, особено ако за артикула има голямо търсене. Може дори да се стигне до неопределено забавяне. За щастие има начин да го предотвратите.

Когато избирате онлайн магазин, уверете се, че има надеждна автоматична система за уведомяване, която ще ви информира, ако запасите му са пред изчерпване или стоките са разпродадени.

Коректните фирми ще ви информират за състоянието на пратката чрез SMS или имейл, като освен това се предлага опция за проследяване по всяко време. В повечето случаи магазините дават на купувачите и приблизителен краен срок, за да гарантират, че артикулите ще бъдат доставени до определена дата.

Важно е да имате предвид, че повечето сайтове посочват продължителността в работни, а не в календарни дни. Така че, когато видите "10 работни дни", всъщност се има предвид две седмици.

Снимката невинаги съответства на реалността

Сред най-големите недостатъци на онлайн пазаруването е, че не можете да сте сигурни дали това, което виждате на екрана, е това, което наистина ще получите. Може да има сериозна разлика, особено когато купувате облекло.

Трябва да обърнете внимание на това дали магазинът има разумна политика за връщане. Ако артикулът не отговаря на това, което сте очаквали, дали ще може да го върнете и да получите замяна или пълно възстановяване на сумата? Има ли такси за връщането и как става то?

Важно е да не забравяте, че освен че ви позволява да върнете стоката, която не харесвате, политиката за връщане е полезна и за повредени и дефектни стоки. Българите купуват онлайн най-често дрехи и обувки

Отзиви и оценки

Има голяма несигурност, когато става дума за онлайн пазаруване, затова е добре да сте подготвени. Това включва проучване на надеждността на артикулите и търговците. Сред начините е да разгледате отзивите и оценките.

Добре е да обърнете внимание на обратната връзка, дадена от потребителите, тъй като те имат опит от първа ръка при пазаруването от търговеца. Рецензиите на продуктите също са важни, защото например размерът на дреха, посочен като "среден", може да се окаже по-голям или по-малък в зависимост от регионалните стандарти.

Въпреки това обаче е важно да не приемате всички рецензии за "чиста монета". Рецензентите могат да получат заплащане или безплатен продукт, за положителни, но фиктивни препоръки за продукта на сайта. Правилото е да сте скептични, когато отзивите са прекалено хвалебствени. Освен това е добре да потърсите отзиви от различни източници, дори и от други сайтове. Как ни мамят с фалшиви клиентски ревюта при онлайн пазаруване?

Сравнение на цените

При пазаруването онлайн можете бързо и лесно да сравнявате цените и да намерите по-добри оферти и отстъпки. Онлайн търговците примамват купувачите с ниски цени, след което скриват допълнителните такси. Затова винаги сравнявайте крайните цени.

Сигурни връзки за плащания

Добре е да не използвате несигурни, отворени Wi-Fi връзки, свободно достъпни на обществени места. Тези източници на безплатен безжичен интернет не предлагат криптиране, т.е. всеки, свързан към същата мрежа, може да събира данни, които предавате онлайн, било то данни за вход или имейли.

Друг проблем са фалшивите безжични мрежи. След като влезете, хакерите могат да запишат вашите натискания на клавиши или да източат поверителна информация от устройството ви. Ако използвате Wi-Fi при онлайн плащания, е важно да знаете, че данните на вашата кредитна карта са в сериозна опасност. Всеки втори българин се страхува да плаща онлайн

Ограничете се до общо сърфиране, когато сте свързани към отворени Wi-Fi връзки, и не извършвайте онлайн банкиране и покупки. Това се отнася и за хотелските безжични мрежи, дори защитените с парола.

Ако обаче се наложи да купите нещо през обществен Wi-Fi, уверете се, че сайтът за плащане е защитен и криптиран. Уеб адресът трябва да започва с "https" вместо "http" и трябва да има икона "заключване" на браузъра.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как най-добре да препродадете дрехите си?

Източват парите ни с измама при онлайн пазаруване

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички