Милиарди евро помощ за засегнати от санкциите срещу Русия фирми одобри ЕК


Милиарди евро помощ за засегнати от санкциите срещу Русия фирми одобри ЕК
Снимка: iStock

2727

ЕК одобри близо 21 милиарда евро помощ за германски и полски компании, засегнати от санкциите срещу Русия. Страх в Германия: Спирането на руския газ ще причини икономически щети

Европейската комисия (ЕК) одобри германска схема на стойност 20 милиарда евро за подпомагане на местни компании, засегнати от санкциите срещу Русия, както и 836 милиона евро полска държавна помощ за селскостопанския сектор. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на европейската институция.

Брюксел обяви, че германската схема за подпомагане ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, данъчни или платежни предимства, възстановими аванси, гаранции, заеми, финансиране чрез собствен капитал и хибридно финансиране за всички компании, засегнати от наложените на Русия санкции (с изключение на компаниите във финансовия сектор), предаде БТА.

В секторите на селскостопанската продукция, рибарството и аквакултурите помощта ще бъде ограничена до 35 000 евро на компания, а в останалите сектори - до 400 000 евро. Полша забрани вноса на руски въглища, ще запорира руски активи

Полската схема, под формата на директни безвъзмездни средства, ще бъде отворена за фермери, засегнати от нарастващите разходи за торове, причинени от настоящата геополитическа криза и свързаните с нея санкции.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички