Мярката 60 на 40 заобикаля най-нуждаещите се, алармират отново от бизнеса


Мярката 60 на 40 заобикаля най-нуждаещите се, алармират отново от бизнеса
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

1593

Освен затворените бизнеси, има тежко пострадали, които не са затворени със заповед, но до тях мерките за подкрепа не стигат, защото мярката 60 на 40 е неприложима, а подкрепа на фиксираните разходи няма. Това посочи председателят на АИКБ Васил Велев, в интервю по БНР, непосредствено преди днешното извънредно заседание на социалните партньори за продължаването на мярката 60 на 40.

Тази мярка, така и не можа да надхвърли обхвата от 10%, за разлика от други европейски страни, коментира той и посочи защо: "Заради два сериозни недостатъка – единият е доплащането от предприятието на 40% плюс осигуровките върху тях – още 19%, от приходи, които не съществуват. Така тези, които имат най-голяма нужда, не могат да я ползват, защото нямат тези 40%", изтъкна той.

Много предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на заетостта в тази неясна обстановка – това е вторият фактор, добави Велев.

„Трябва да е не кодът на икономическата дейност показателят, а спадът на продажбите. Ако има голям спад, повече от 50% примерно, или 40%. Европейската комисия казва: повече от 30% ако е спадът, тогава компаниите могат да бъдат подкрепени за фиксираните им, за условно постоянните им разходи“, отбеляза Велев, убеден, че това трябва да се промени. 

Забавяне в изплащането има по линия на Оперативната програма за иновации и конкурентоспособност, където все още не са изплатени всички средства за микрофирмите - от 3 до 10 хиляди, а за средните предприятия все още има само класиране, поясни още Васил Велев и заключи, че при запазването на заетостта няма забавяне, има лош дизайн.

Председателят на АИКБ изрази надежда бизнесът през 2021 г. да продължи възстановяването, започнало през третото тримесечие на тази година и спряло през четвъртото - който е загубил 10% през 2020 г., ще възстанови 5% през 2021 и още 5% през 2022 година. Туризмът, въздушният транспорт и търговията ще се възстановяват по-бавно от индустрията, прогнозира той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички