Morgan Stanley прогнозират рецесия в еврозоната


Morgan Stanley прогнозират рецесия в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

1908

Икономистите от Morgan Stanley прогнозират лека рецесия в еврозоната през четвъртото тримесечие на годината заради намалените енергийни доставки от Русия, съобщи Bloomberg. Предстои ли нова дългова криза в еврозоната?

В разпространен днес доклад икономистите от американската банка, сред които главният икономист за Европа Йенс Айзеншмит изтъкват, че европейската икономика ще се свие през две тримесечия, след което отново ще се върне към растежа през второто тримесечие на идната година благодарение на увеличение на инвестициите, предаде БТА.

Обратът в прогнозите на Morgan Stanley се дължи на възможно намаляване на доставките от природен газ от Русия и на спада на доверието на потребителите и на бизнеса, успоредно с все така висока инфлация. "Рисковете около перспективите са се увеличили", посочват Айзеншмит и колегите му. Германия губи близо 200 млрд. евро и милиони работни места при спиране на руския газ

Въпреки забавянето, екипите на Morgan Stanley очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да повишава лихвите си на всяко от заседанията си тази година до 0,75 на сто през декември заради продължаващата висока инфлация. Те обаче допускат покачването на ставките да спре след септември, ако перспективите се влошат още повече.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички