МВФ следи внимателно ситуацията в Израел според Кристалина Георгиева


МВФ следи внимателно ситуацията в Израел според Кристалина Георгиева
Снимка: Getty Images

2220

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че конфликтът между Израел и "Хамас" е "сърцераздирателен" и заплашва да помрачи и без това охладените глобални икономически перспективи, предаде Ройтерс.

"Ние следим внимателно как се развива ситуацията, как се отразява най-вече на петролните пазари", каза Георгиева на брифинг в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка в Маракеш, Мароко. Тя отбеляза, че е имало известни колебания при цените на петрола и реакции на пазарите, но е твърде рано да се прогнозира икономическото въздействие.

Още: Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

"Много ясно, че това е "нов облак" на не най-безопасния хоризонт за световната икономика, "нов облак", който затъмнява този хоризонт и, разбира се, не е необходим", каза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева също така посочи, че нараства консенсусът в дискусиите за преструктуриране на държавния дълг по въпроси като сравнимостта на третирането на частни и публични кредитори.

Инфлацията

Тя подчерта и важността на продължаване на битката с инфлацията. "Лихвените равнища в много развити страни се повишиха, но инфлацията все още не се е понижила до целевите нива. Освен ценова стабилност, борбата с инфлацията е предпоставка за растеж на най-бедните".

Кристалина Георгиева отбеляза, че ценовата стабилност е от изключителна важност, дори при положение че повишаването на лихвите означава крехкият икономически растеж "да се залее със студена вода".

Още: Ето какво сподели Кристалина Георгиева за криптовалутите

Управляващият директор на МВФ подчерта и необходимостта за запазване на стабилността на финансовите пазари, "които, както видяхме в последните седмици и особено в САЩ и ЕС, се свързват с очакването, че високите лихвени проценти ще останат за по-дълго време".

Връщането на фискалната политика е друг важен приоритет, така че да се осигури пространство за действие. "Необходимо е затягане и преориентиране на държавните разходи", посочи Георгиева.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички