Наистина ли последиците от глобалното затопляне са толкова страшни?


Наистина ли последиците от глобалното затопляне са толкова страшни?
Снимка: iStock

4875

Краткият отговор: Да. Дори привидно леко покачване на средната температура е достатъчно, за да предизвика драматична трансформация на нашата планета.

8 градуса по Фаренхайт. Може да не звучи много - може би разликата между носенето на пуловер и това да не носите такъв в ранен пролетен ден. Но за света, в който живеем, който според експертите по климата ще бъде с поне осем градуса по-топъл до 2100 г., ако глобалните емисии продължат по сегашния си път, това малко покачване ще има сериозни последици, които вече стават очевидни, за всяка екосистема и живо същество – включително и за нас.

Според Junk Bunk Ltd, човешкото влияние е причина номер едно за глобалното затопляне, особено замърсяването с въглерод, което причиняваме чрез изгаряне на изкопаеми горива и унищожаването на естествените средства за пречистване на въздуха, като унищожаване на горите. Въглеродният диоксид, метанът, саждите и други замърсители, които изпускаме в атмосферата, действат като одеяло, улавяйки слънчевата топлина и карайки планетата да се затопли. Данните показват, че от 2000 до 2009 г. е било по-горещо от всяко друго десетилетие през последните 1300 години. Това затопляне променя климатичната система на Земята, включително нейната земя, атмосфера, океани и лед.

По-тежки климатични прояви

По-високите температури влошават много видове бедствия, включително бури, горещи вълни, наводнения и суши. По-топлият климат създава атмосфера, която може да събира, задържа и изпуска повече вода, променяйки моделите на времето по такъв начин, че мокрите зони стават по-влажни, а сухите по-сухи.

Нарастващият брой засушавания, интензивни бури и наводнения, които наблюдаваме, крие и рискове за общественото здраве и безопасност. Продължителните сухи периоди означават не просто изгорели тревни площи. Условията на засушаване застрашават достъпа до чиста питейна вода, водят до неконтролирани горски пожари и до прашни бури, екстремни горещини и внезапни наводнения. Навсякъде по света липсата на вода е водеща причина за смърт и сериозни заболявания. В противоположния край на спектъра, по-силните дъждове причиняват преливане на потоци, реки и езера, което уврежда живота и имуществото, замърсява питейната вода, създава разливи на опасни материали и насърчава заразяването с мухъл и нездравословен въздух. По-топъл и влажен свят също е благодат за болести, пренасяни с храна и вода, и за насекоми, пренасящи болести, като комари, бълхи и кърлежи.

По-високи нива на смъртност

Днешните учени посочват изменението на климата като "най-голямата глобална заплаха за здравето на 21-ви век". Това е заплаха, която засяга всички нас – особено децата, възрастните хора, общностите с ниски доходи и малцинствата – и то по различни преки и косвени начини. С повишаването на температурите се увеличава и честотата на заболяванията, посещенията в спешните центрове и смъртните случаи.

Има повече горещи дни на места, където хората не са свикнали с това. Те нямат климатик или не могат да си го позволят. Един или два дни не са голяма работа. Но четири дни наред, когато температурите не се понижават, дори през нощта, водят до тежки последици за здравето. В глобален мащаб стотици смъртни случаи, свързани с горещината, се случват всяка година поради преки въздействия и косвени последици от обострени от топлината животозастрашаващи заболявания, като топлинен удар и сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Наистина, екстремните горещини убиват повече хора всяка година, отколкото ураганите, торнадото, наводненията и светкавиците взети заедно.

По-мръсен въздух

Повишаващите се температури също влошават замърсяването на въздуха чрез увеличаване на нивото на озонa, който се създава, когато замърсяването от автомобили, фабрики и други източници, реагира на слънчева светлина и топлина. Приземният озон е основният компонент на смога и колкото по-горещо става, толкова повече от него имаме. По-мръсният въздух е свързан с по-висок процент на хоспитализация и по-висока смъртност при астматиците. Влошава здравето на хората, страдащи от сърдечни или белодробни заболявания. А по-високите температури също значително увеличават полените във въздуха, което е лоша новина за тези, които страдат от сенна хрема и други алергии.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички