Най-богатият олигарх в Украйна заведе дело срещу Русия в ЕСПЧ


Най-богатият олигарх в Украйна заведе дело срещу Русия в ЕСПЧ
Снимка: Rinat Akhmetov Foundation

5553

Най-богатият човек в Украйна заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в което иска да му се изплатят компенсации за загубите на стойност милиарди долари, които бизнесът му е понесъл от началото на руската инвазия, предаде Reuters. Войната в Украйна: Какво правят украинските олигарси?

Ринат Ахметов, собственикът на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където украински бойци в продължение на седмици устояваха на руските бомбардировки, заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека за тежки нарушения на правата му на собственост, съобщи му компанията му System Capital Management. От там добавиха, че Ахметов също иска от съда съдебно разпореждане, което да попречи на Русия да продължава да блокира, плячкосва, пренасочва и унищожава зърно и стомана, произведени от неговите фирми.

"Злото не бива да остава безнаказано. Престъпленията на Русия срещу Украйна и нашия народ са шокиращи и виновните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност. Това дело е една от първите международни правни стъпки срещу Русия за спиране на продължаващите престъпления, унищожаването на украинската икономика и разграбването на украински активи", подчертава Ахметов в изявлението. Общите загуби на Украйна от конфликта достигат 1 трлн. долара

"Разграбването на украинските стоки, предназначени за износ, включително на зърното и стоманата, вече доведе до по-високи цени и до хора, които умират от глад хора по целия свят. Тези варварски действия трябва да бъдат спрени и Русия трябва да плати пълната цена", категоричен е Ахметов.

По темата за делото говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отбеляза, че Русия напусна Съвета на Европа и вече не е под юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека. "Ние излязохме от съда и затова отговорът на този въпрос е очевиден", заяви той. Русия отрича украинските обвинения, че краде от териториите, които е окупирала по време на т.нар. от нея "специална военна операция" в Украйна и едва ли ще приеме резултата от делото. 

По информация на списание Forbes богатството на Ахметов е било на стойност 15,4 млрд. долара през 2013 г. Оттогава неговата бизнес империя пострада от руската инвазия и от продължаващите от години сражения в източната част на Украйна, започнали, когато подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха територии през 2014 г. Миналия месец Ахметов обяви, че компанията му "Метинвест", най-големият производител на стомана в Украйна, е понесла загуби на стойност между 17 и 20 млрд. долара заради руския обстрел на заводите ѝ в Мариупол. Окончателният размер на загубите ще бъде определен от съдебния процес. Кои са най-богатите хора в Украйна?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички