Войната в Украйна: Какво правят украинските олигарси?


Войната в Украйна: Какво правят украинските олигарси?
Снимка: Ukraine Crisis Media Center

7343

Войната на Русия срещу Украйна порази тежко собствеността и богатството на украинските олигарси. Къде се намират те сега, каква роля играят и помагат ли на страната си? Deutsche Welle се опитва да повдигне завесата.

Всички в Украйна изпитват последиците от войната на Русия, включително и олигарсите – техни предприятия пострадаха от руските бомбардировки и обстрел, икономическите им загуби са големи. Редица олигарси отделят средства за армията и хуманитарна помощ, за да защитят собствеността си от руската агресия. Но има и такива, за чиято дейност не се знае нищо.

Олигарсите помагат на Украйна

Още преди началото на войната украинският президент Володимир Зеленски призова напусналите страната олигарси и бизнесмени да се върнат. За Вадим Новински, Виктор Пинчук и Ринат Ахметов е известно, че са се върнали и отделят средства за нуждите на армията и за хуманитарна помощ, както казват от техните пресслужби.

От началото на войната досега олигархът Ринат Ахметов е предоставил над 2,1 милиарда гривни (около 63 млн. евро) за хуманитарна помощ и поддръжка на украинските въоръжени сили. Виктор и Елена Пинчук са отделили над 730 милиона гривни (около 23 милиона евро) за финансиране на покупките на бронирани автомобили, бронежилетки и шлемове, средства за връзка, разузнавателна техника и т.н.

Помощ на Украйна оказва и олигархът Дмитрий Фирташ, който от няколко години живее в чужбина – той е превел 308 милиона гривни (към един милион евро) предимно за хуманитарни цели, Вадим Новински е предоставил 505 милиона гривни (милион и половина евро) за медицинско оборудване, медикаменти, храни и евакуация на бежанците.

Както показва проверката на DW, и бившият президент на Украйна Петро Порошенко е предоставил помощи за различни военни и хуманитарни нужди от около 300 милиона гривни.

Превъплъщението на олигарсите

Почти всички известни олигарси съобщават, че помагат на Украйна, може би единственото изключение е Игор Коломойски, който не се появява в информационното пространство и само лаконично заяви, че ще помага "след войната".

Преди 8 години Коломойски в качеството си на губернатор на Днепропетровска област бе едно от ключовите лица, организирали съпротивата срещу руската агресия в Украйна. Той публично наричаше Владимир Путин "шизофреник-дребосък", искащ да възстанови СССР. А защо сега отказва да помага? Основното предположение е, че са му наложени санкции и вероятно има ограничен достъп до средствата си.

Ринат Ахметов пък през 2014 г. зае нееднозначна позиция, а сега играе активна роля за защитата на Украйна, отбелязва пред DW икономистът Володимир Дубровски. "Може би той тогава не е съзнавал, че помага на Русия. След което изглежда е разбрал всичко и сега отстоява интересите си, които са свързани с Украйна."

Какво е влиянието върху бизнеса?

Желанието на повечето олигарси да помогнат на Украйна е разбираемо – заради войната сериозна част от техните активи се оказа на територия, където се водят активни бойни действия, а миграцията на хората влияе негативно на пазара на труда, обяснява председателят на Института за икономически изследвания и политически консултации Игор Бураковски. Общите загуби на Украйна от конфликта достигат 1 трлн. долара

Заводът "Азовстал" в Мариупол например е на компанията "Метинвест", собственост на Ахметов и Новински. По данни на украинското издание на Forbes, от началото на войната Ахметов е загубил вече 9,5 млрд. долара, Новински – 2,2 млрд., Коломойски – 800 милиона, Пинчук – 700 милиона, Порошенко – 900 милиона.

Сам президентът Зеленски обеща да подложи на преоценка поведението на олигарсите: "Изводите ще правим, когато победим", каза той. Какво ще е отношението към тях не е известно. По думите на експерта Дубровски обаче след войната ще е необходимо да се унищожи системата, която дълго време подхранваше близките контакти между бизнеса и властта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Избяга бащата на руските олигарси Анатолий Чубайс. Ще го последват ли други?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички