Наша съседка е най-добре представящата се икономика в света за 2023 година


Наша съседка е най-добре представящата се икономика в света за 2023 година
Снимка: iStock

5781

Почти всички икономисти очакваха глобална рецесия през 2023 г., докато централните банкери се бореха с високата инфлация. Е, грешаха. Глобалният БВП вероятно е нараснал с 3% тази година. Пазарите на труда издържаха на натиска, инфлацията върви надолу, а капиталовите пазари се повишиха с 20%.

Но това съвкупно представяне крие голямо разнообразие. Класацията на The Economist за най-добре представящата се икономика в света събира данни за няколко икономически и финансови показателя, като инфлация, БВП, работни места и представяне на фондовия пазар, за 35 предимно богати държави, предава Yahoo Finance.

На върха на класациите за втора поредна година е Гърция. Това е забележителен резултат за икономика, която доскоро се беше превърнала в нарицателно за лошо управление. Освен Южна Корея, която заема второто място, някои от другите „отличница“ са в Северна и Южна Америка. САЩ са на трето място, а Канада и Чили – съответно на шесто и седмо.

В Топ 10 допълват още Израел, Люксембург, Португалия, Испания и Полша. Междувременно много от западно- и северноевропейските страни, като Великобритания, Германия, Швеция и Финландия, са на дъното на класацията.

Справянето с инфлацията

Снимка: iStock

Справянето с растящите цени беше голямото предизвикателство през 2023 г. Първата показател на The Economist разглежда т.нар. „основна“ инфлация, която изключва променливите компоненти като енергията и храните и се счита за добър индикатор за общия инфлационен натиск.

Япония и Южна Корея успяват да задържат цените под контрол. В Швейцария основните цени са се повишили само с 1,3% на годишна база. На други места в Европа обаче много държави още са изправени пред сериозен натиск. В Унгария основната инфлация е около 11% на годишна база. Финландия също има проблеми в тазо посока.

В повечето страни обаче инфлацията вече не е така всеобхватна. Това се измерва чрез т.нар. „ширина на инфлацията“, която изчислява дела на артикулите в потребителската кошница, където цените се покачват с над 2% на годишна база. Централните банки на места като Чили и Южна Корея повишиха агресивно лихвените проценти през 2022 г., по-рано от много други страни в богатия свят, и сега изглежда, че берат плодовете. В Южна Корея ширината на инфлацията е спаднала от 73% на 60%. Централните банкери в САЩ и Канада, където ширината на инфлацията е намаляла още по-рязко, също могат да получат похвали за предприетите действия.

Заетост и икономически растеж

Снимка: iStock

Следващи две мерки – ръст на заетостта и БВП – изчисляват степента, в която икономиките работят за обикновените хора. Никъде не се наблюдава впечатляващо представяне по тези показатели през 2023 г., но само малка част от страните отбелязват спад на БВП.

Ирландия се представя най-зле със спад от 4,1%, но точно тя има известни проблеми с измерването на БВП. Великобритания и Германия също се представят слабо. Германия се бори с последиците от шока в енергийните цени и нарастващата конкуренция от вносните китайски автомобили. Великобритания пък още се опитва да преодолее последиците от Брекзит.

САЩ се представи добре както по отношение на БВП, така и по отношение на заетостта. Страната се възползва от рекордно високо производство на енергия, както и от ефектите на щедрите фискални стимули, приложени през 2020 г. и 2021 г. Най-голямата икономика в света може да е „издръпала“ със себе си и други страни – заетостта в Канада, например, също се е повишила рязко. Въпреки войната си с Хамас, Израел, който смята Америка за свой най-голям търговски партньор, е четвърти в общата класация.

Печалби и загуби на капиталовите пазари

Снимка: iStock

Естествено е да се предположи, че американският фондов пазар, където има най-голяма концетрация на фирми, готови да се възползват от революцията в изкуствения интелект, се е справил добре през изминалата година, но всъщност постиженията му, коригирани спрямо инфлацията, са посредствени.

Австралийският фондов пазар, доминиран от добивната промишленост и суровините, чиито цени се сринаха спрямо върховете от 2022 г., се представя по-слабо. Цените на акциите във Финландия също падат, докато японските компании преживяват нещо като Ренесанс. Фондовият пазар в страната е един от най-добре представящите се тази година, като отчита ръст в реално изражение от близо 20%.

Но най-добра възвръщаемост на собствения капитал предага Гърция. Там реалната стойност на борсовите активи се е увеличила с над 40%. Инвеститорите отново гледат към гръцките компании, докато правителството в Атина прилага серия от пропазарни реформи.

Въпреки че страната все още е много по-бедна, отколкото беше преди началото на дълговата криза през 2010 г., МВФ похвали „дигиталната трансформация на гръцката икономика“ и „увеличаващата се пазарна конкуренция“.

Източник: Yahoo Finance /The Economist 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекорд за туризма в Гърция

Половината гърци намаляват разходите за храна, за да има пари за отопление

Цените на плодовете и зеленчуците в Гърция скочиха до небесата

Зехтинът екстра върджин става ужасно скъп. И дори може да не е истински

Защо в Гърция няма богати хора?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички