Нов доклад на Федералният резерв: Икономиката на САЩ се подобрява


Нов доклад на Федералният резерв: Икономиката на САЩ се подобрява
Снимка: iStock

2371

Икономическата активност в САЩ се е подобрила от края на май насам, като ръстът се дължи на силния туризъм и пътувания, съобщи Федералният резерв. Това е традиционен преглед на развитието на американската икономика, уточнява АФП.

"Общата икономическа активност се е повишила леко от края на май", обяви Фед в редовния си доклад за икономическите условия, известен като "бежовата книга", въпреки че предупреди, че растежът вероятно все още ще бъде бавен през следващите месеци. Икономическата активност или е нараснала, или се е запазила стабилна в повечето райони в САЩ, с изключение на Филаделфия и Сан Франциско, където има спад.

Последната оценка бележи подобрение спрямо предишния доклад, според който икономическата активност в САЩ е била "слабо променена" през април и началото на май.

Централната банка на САЩ наскоро спря повишението на лихвените проценти, за да даде повече време да оценят състоянието на най-голямата икономика в света - след 10 последователни увеличения на основния лихвен процент.

Въпреки че инфлацията спадна рязко от миналата година насам, тя остава над дългосрочната цел на Фед от 2%, безработицата също е на исторически ниско ниво - главно защото дори и пред заплахата от рецесия, много работодатели гледат да опазят кадрите си, тъй като ковид пандемията даде ценен урок - в днешно време загубиш ли ценен кадър, трудно го заместваш.

На този фон Фед посочи, че очаква до края на годината да са необходими още две повишения на лихвения процент.

ОЩЕ: Средствата за разплащане на американското правителство удариха 6-годишно дъно

Конкретика за американската икономика

"Туризмът и туристическата дейност бяха стабилни, а контактите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството очакваха оживен летен сезон", се посочва в доклада, според който докладите за потребителските разходи са разнопосочни.

Търсенето на работна ръка остана устойчиво, като в повечето области "се наблюдаваше известен ръст на работните места", добави Фед. Въпреки това някои региони съобщиха, че "наемането става по-целенасочено и селективно", като някои работодатели по-лесно намират необходимия им персонал.

Налице са признаци, че инфлацията на заплатите започва да се забавя, като в много от районите на Фед контактите съобщават, че ръстът на възнагражденията "се връща към нивата отпреди пандемията или се доближава до тях".

Според Бежовата книга цените като цяло се повишават със скромен темп, а няколко района на Фед отбелязват известно забавяне на темпа на нарастване.

Последните икономически данни сочат, че Съединените щати се справят по-добре, отколкото мнозина очакваха, като опасенията за рецесия намаляха след неотдавнашната възходяща ревизия на растежа за първото тримесечие на годината.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички