Нов доклад срещу Кристалина Георгиева и Световната банка


Нов доклад срещу Кристалина Георгиева и Световната банка
Снимка: Getty Images

11020

Втори доклад разобличава манипулациите на данни при изготвянето на класацията "Да правиш бизнес" (Doing Business) на Световната банка. Миналата седмица Световната банка публикува доклад на адвокатската кантора Wilmer Hale, в който директно е посочено, че Кристалина Георгиева, която сега е управляващ директор на МВФ, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е оказвала натиск върху служители на банката, така че позицията на Китай в класацията да бъде повишена.

Няколко седмици преди Световната банка да се откаже от изготвянето на доклада си "Да правиш бизнес", група от външни съветници е препоръчала преразглеждане на рейтингите, за да се ограничат усилията на някои страни за манипулиране на техните резултати, съобщава агенция Reuters

Анализът от 84 страници е изготвен от високопоставени учени и икономисти, в това число и бившият колумбийски финансов министър. Документът е публикуван на сайта на Световната банка в понеделник, около 3 седмици след като е бил връчен на главния икономист на банката Кармен Райнхарт. Анализът е подготвен от група, сформирана от банката през декември 2020 г., след като серия от вътрешни одити е разкрила нередности в данните в докладите за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.

Манипулации на класирането

В доклада се отправя призив за отстраняване на нередностите и за реформи с цел постигане на "методологичната честност" на класацията "Да правиш бизнес". В доклада се говори за "модел на правителствени усилия за намеса" в резултатите в класацията за минали години.

Експертите са разкритикували класацията "Да правиш бизнес" заради липсата на прозрачност относно съществените данни и въпросниците, използвани за калкулиране на рейтингите, призовали са за издигане на "защитна стена" между екипа, изготвящ класацията и останалите дейности на Световната банка.

"Бяхме информирани за многократни случаи, при които национални правителства са се опитали да манипулират резултатите в класацията, упражнявайки натиск върху индивидуални лица, допринасящи за изготвянето ѝ", пише в доклада, като се визират адвокати, счетоводители или други професионалисти.

Конфликт на интереси

Авторите на прегледа призовават Световната банка да спре да продава консултантски услуги на правителства с цел подобряване на рейтинга на страните, отбелязвайки, че това представлява очевиден конфликт на интереси. "Световната банка не трябва едновременно да оценява бизнес средата на страните, докато приема плащания, за да консултира страните как да подобрят техните оценки", казват авторите на доклада.

Световната банка предлага подобни услуги на редица страни, в това число и на някои, които са замесени в разследването за манипулиране на данни, като Китай и Саудитска Арабия, посочват в доклада.

В него се припомня, че през декември миналата година един вътрешен одит е показал, че ръководството на Световната банка е упражнило натиск върху 9 от 15 служители да манипулират данни в изданията на класацията "Да правиш бизнес" през 2018 г. и 2020 г. в полза на Саудитска Арабия, ОАЕ и Китай, докато Азербайджан е бил изваден от топ 10.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички