Нов срив: Турската лира вече копае дъното


Нов срив: Турската лира вече копае дъното
Снимка: iStock

12200

Турската лира се срина с 5,6% до ново рекордно ниско ниво спрямо долара, след като централната банка намали основния си лихвен процент, за да угоди на нестандартната икономическа програма на президента Ердоган, предава Reuters.

Валутата се търгува при курс от 15,689 за един щатски долар, което е историческо дъно. По-късно закъсалата парична единица компенсира малко от загубите си, достигайки до 15,5 лири за долар.

Турската лира е изгубила половината от стойността си през тази година и продължава да пада стремително, което разтърси турската икономика и изяде доходите на обикновените хора. Крахът на лирата вкара в бедност 18 млн. души в Турция

Сваляването на основния лихвения процент от централната банка с нови 100 базисни пункта направи местната валута още по-малко привлекателна за инвеститорите. От септември насам институцията е намалила основната лихва с общо 500 базисни пункта. Турската централна банка потопи лирата до ново дъно

Турската централна банка обаче засега спира цикъла на облекчаване, за да наблюдава ефектите му през следващите 3 месеца. "Толерантността на централната банка към мъките на лирата изглежда много по-голяма, тъй като Ердоган вече малко или много ръководи политиката на лихвите", казва Денис Шен, директор на суверенния и публичния сектор в Scope Ratings.

Безразсъдна политика

Новият икономически план на Ердоган дава приоритет на износа и кредитирането, въпреки че икономистите и опозиционните депутати нарекоха политиката безразсъдна. С нарастването на инфлацията над 21%, семейните бюджети на турските домакинства се напрягат и тревогите се натрупват. Цените в Турция вече стават жестоки

"Лихва, обменен курс, инфлация е като математическо уравнение с 3 променливи! Ако извадите обменния курс от уравнението, правейки грешка, която дори ученик от средното училище не би направил, валутата ще скочи до небето и инфлацията ще експлодира! Скоро това невежо правителство ще си отиде и проблемите ще бъдат решени", написа бившият премиер и някогашен съратник на Ердоган Ахмед Давутоглу в Twitter.

Централната банка се намеси 4 пъти на валутния пазар през последните две седмици, продавайки долари, за да забави разпродажбата на лирата и изяждайки вече изчерпаните си чуждестранни резерви.

Пазарните наблюдатели очакват още проблеми за лирата след последното сваляне на лихвите. "Това е смел ход, който със сигурност ще коства на Турция много пари и главоболия. Мигновената реакция е тежка разпродажба на лирата. Очаквам до края на годината валутата да се търгува при курс от 17-19 лири за долар", Ипек Йозкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank в Женева.

Ще се вдигне ли минималната заплата?

Централната банка твърди, че ценовият натиск е временен и необходим за разширяване на икономическия растеж и балансиране на текущата сметка. Целта ѝ за годишна инфлация е 5%, над 4 пъти по-ниска от реалната инфлация.

Но предвид срива на лирата, икономистите предвиждат, че инфлацията ще скочи до близо 30% през 2022 г., което се дължи до голяма степен на покачващите се цени на вноса.

Комисия е заседавала в Министерството на труда, за да обсъди повишаване на минималната работна заплата за 2022 г., която в момента е 2826 лири нетно. Стойността ѝ се срина от 380 долара в началото на годината до едва 185 долара след поредното тежко обезценяване на лирата. Скоро турците ще спят с долари под възглавниците

Много хора в Турция живеят на минимална заплата. В началото на годината това бяха 300 евро, но девалвацията ги изяде и вече са малко над 160 евро. В същото време цените непрекъснато растат. Цените летят в космоса: Какво става в Турция?

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е взел икономиката на ръчно управление и оказва сериозен натиск върху централната банка да поддържа лихвите ниски в ситуация, когато тя трябва да ги повишава, за да защити валутата. Всеки, който не споделя мнението на Ердоган, бива уволняван. А това допълнително срива доверието в турската валута. Турската лира потъна след нова груба намеса на Ердоган

Освен от безразсъдните действия на Ердоган, лирата беше засегната и от радикалното решение на Федералния резерв на САЩ в сряда да прекрати изкупуването на облигации през март и да прогнозира до 3 повишения на лихвените проценти в САЩ през следващата година, за да се справи с разгорещената инфлация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Чужденци купуват като луди евтините имоти в Турция

Драма в Турция: Дефицит на лекарства заради срива на лирата

Всичко поскъпва: Цените в Турция растат, недоволството също

Турците, които едва свързват двата края

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички