Турската лира потъна след нова груба намеса на Ердоган


Турската лира потъна след нова груба намеса на Ердоган
Снимка: iStock/Guliver

8635

Турската лира продължава да се обезценява след поредната политическа намеса в работата на централната банка. Отстранени са 3 ключови фигури – двама от заместник-управителите на Турската централна банка, както и член на Съвета по парична политика на банката. Решението за промените, подписано от президента Реджеп Тайип Ердоган, вече е обнародвано в турския Държавен вестник.

Потърпевшите проф. д-р Семих Тюмен и д-р Угур Намък Кючук, заедно с проф. д-р Абдуллах Яваш се разделят с постовете си. На тяхно място застават Таха Чакмак и проф. д-р Юсуф Туна, информира CNN-Turk.

В отговор на кадровите промени турската лира спадна до ново рекордно ниско равнище спрямо долара, като изгуби 1 процент от стойността си до 9,19 лири за един щатски долар. Досега през тази година курсът на лирата е спаднал с 19% на фона на опасенията за паричната политика на страната. По-късно турската валута компенсира малко от загубите си, достигайки до 9,1325 лири за долар.

През миналия месец Турската централна банка намали основния си лихвен процент от 19% на 18% въпреки годишната инфлация от около 20%, което предизвика нова вълна от разпродажби на турска валута на борсите. Турската централна банка потопи лирата до ново дъно

Защо се случват поредните уволнения?

Според източник на Reuters напоследък Яваш и Кючук са изразили несъгласие с някои решения, взети от турския съвет по паричната политика. Кючук се е противопоставил на продажбите на валутни резерви за подкрепа на лирата в предишни години и е заявил, че стабилността на лирата, нейната репутация и устойчивият курс, който следва от това, са предпоставки за икономически растеж, а растежът, постигнат с други средства, няма да бъде траен. Той е предупредил, че ако лихвеният процес днес бъде задържан по-ниско от необходимото, в близко бъдеще ще трябва да бъде още по-висок.

"Уволнението на високопоставени служители на централната банка посред нощ без добро обяснение не е начин за изграждане на доверие към банката и за засилване на пазарното доверие", е казал пред Reuters чужд инвеститор. Турската лира продължава свободното падане

Миналата седмица се появиха твърдения, че президентът Реджеп Тайип Ердоган губи доверие в управителя на централната банка Шахап Кавджъоглу по-малко от 7 месеца, след като уволни неговия предшественик. Твърдеше се, че Ердоган е недоволен, че намаляването на лихвения процент се е забавило до миналия месец, предаде Reuters. Впоследствие директорът по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун опроверга тези твърдения.

Кавджъоглу e чeтвъpтият гуверньор нa тypcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oт 2019 г. нacaм, като предишните трима бяха уволнени от турския президент. Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган

Случващото се отразява твърдата ръка на Ердоган, с която управлява паричната политика на Турция. Намаляването на лихвите, на което много държи турският президент, подхранва допълнителната инфлация в Турция поради вноса на стоки в твърда валута (включително енергия), почти всички от които идват от чужбина.

В резултат турската икономика е заплашена да поддържа двуцифрена инфлация и високи разходи за живот за турците за дълго време. Цените в Турция вече стават жестоки

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Крахът на лирата вкара в бедност 18 млн. души в Турция

Цените летят в космоса: Какво става в Турция?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички