Инфлацията в Турция продължава да расте


Инфлацията в Турция продължава да расте
Снимка: iStock

5830

Годишната инфлация на потребителските цени в Турция нарасна до 16,19% на годишна база през март, показват официалните данни.

Цифрата е нараснала от 15,61% през февруари и достига най-високото ниво от средата на 2019 г., поддържайки натиск върху новия управител на централната банка да се придържа към строга парична политика, пише Daily Sabah.

Потребителските цени са нараснали с 1,08% на месечна база, съобщи Турският статистически институт (TurkStat). Очаква се те да достигнат връхната си точка през април. Икономистите на Reuters очакваха средно 16,11% през март, докато Анадолската информационна агенция предвиждаха, че инфлацията ще нарасне до 16,21%.

Индексът на цените на производител се е повишил с 4,13% на месечна база през март, достигайки годишен ръст от 31,2%.

Новият управител на Централната банка на Република Турция Шахап Кавджъоглу заяви в четвъртък, че настоящите високи нива на инфлация изискват строга парична политика. Той се ангажира да запази основния лихвен процент на банката над инфлацията, докато не премине в очевидна трайна низходяща траектория. Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган

Кавджъоглу стана управител на централната банка на 20 март, замествайки Наджи Агбал, който беше уволнен от президента Ердоган. Малко след това той отхвърли като предубеждения очакванията за предсрочно намаляване на лихвените проценти през април или следващите месеци.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички