Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган


Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган
Снимка: iStock

8004

Турската лира падна със 17% спрямо долара днес след шокиращото уволнение на шефа на централната банка Наджи Агбал от президента Реджеп Ердоган. Турската валута се търгуваше при курс от 8,48 лири за долар, срещу 7,22 лири за долар в края на миналата седмица. Така тя се доближи до рекордното дъно от 8,58 лири за долар в началото на ноември. Това е най-големият дневен спад на валутата от август 2018 г. насам.

Бившият финансов министър Наджи Агбал беше уволнен в края на миналата седмица само няколко месеца след назначаването му. Агбал бе освободен от Ердоган, след като централната банка увеличи основната си лихва на 19%, посочва AFP.

Турският президент Ердоган е отявлен противник на високите лихвени проценти, като ги определя като майката на всяко зло. Нагласата му, че те предизвикват инфлация, вместо да я забавят, е в основата на икономическите проблеми в Турция, смятат експерти. Това е третият път от средата на 2019 г., когато Ердоган внезапно уволнява шеф на Турската централна банка и поредната му намеса в паричната политика на страната, припомня Reuters. Ердоган не се поколеба да уволни дори зет си Берат Албайрак от поста финансов министър на страната

Наджи Агбал, който е бивш финансов министър, беше начело на централната банка от ноември. След назначаването му обаче турската лира успя да върне около 15% от стойността си спрямо долара. Ходът му с вдигане на основната лихва имаше за цел да предотврати инфлацията от близо 16% и потъващата национална валута.

Финансови експерти се опасяват, че предстои коренна промяна в действията на институцията, което ще тласне Турция към криза на платежния баланс, предвид изчерпания ѝ буфер от валутни резерви. "Турция ще има два избора: или се ангажира да използва лихвени проценти за стабилизиране на пазарите, или налага капиталов контрол", каза Пер Хамарунд, старши стратег по въпросите на развиващите се пазари в SEB Research. Ще фалира ли Турция?

Новият управител на банката ще бъде Шахап Кавджъоглу, бивш член на управляващата Партия на справедливостта и развитието, който подкрепя възгледите на Ердоган за лихвите. Според него високите лихвени проценти "косвено водят до нарастване на инфлацията". Кавджъоглу се опита да успокои инвеститорите, които панически разпродаваха турски активи, уверявайки, че няма да прави рязка промяна в политиката на банката. Действията на паричната институция ще зависят от инфлацията, като целта е трайно намаляване на високата инфлация в страната.

Турската валута възвърна част от загубите, след като финансовият министър Лютфи Елван заяви, че Турция ще се придържа към правилата на свободния пазар и плаващ валутен курс. Правителството ще продължи да дава приоритет на ценовата стабилност, а фискалната политика ще подкрепя паричната власт в усилията ѝ да овладее инфлацията, увери Елван в писмено изявление.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички