Зетят на Ердоган подаде оставка като финансов министър на Турция


Зетят на Ердоган подаде оставка като финансов министър на Турция
Снимка: iStock

4613

Зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Берат Албайрак, подаде оставка като финансов министър, позовавайки се на здравни причини.

"След като бях министър в продължение на почти пет години, взех решение да не продължавам да бъда финансов министър поради здравословни проблеми", съобщи Берат Албайрак в публикация в Instagram, предаде БГНЕС.

42-годишният Албайрак е министър на финансите от юли 2018 г., като преди това е бил министър на енергетиката в продължение на три години.

Оставката му идва след отстраняването на управителя на турската Централна банка Мурат Уйсал, който бе заменен от бившия финансов министър Наджи Агбал.

По време на мандата му във финансите турската икономика беше ударена от два тежки срива, двуцифрена инфлация и висока безработица. Лирата е загубила около 45% от стойността си спрямо щатския долар след назначаването му и е с най-лошо представяне на развиващите се пазари тази година. B мoмeнтa Typция e изпpaвeнa пpeд дeфицит пo тeĸyщaтa cмeтĸa и изпpaзнeни валутни peзepви.

Анализаторите поставят под въпрос причината за оставката на Албайрак. Някои споменават, че той поддържа добри отношения с Джаред Къшнър, съветник и зет на американския президент Доналд Тръмп. Тези отношения вече не са важни за Ердоган, защото Тръмп загуби президентските избори.

Албайрак е съпруг на дъщерята на Ердоган, Есра, от която има четири деца. Обществена тайна са множеството сексуални похождения на Албайрак, отбеляза още агенцията.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички