Всичко поскъпва: Цените в Турция растат, недоволството също


Всичко поскъпва: Цените в Турция растат, недоволството също
Снимка: bim.com.tr

9908

Цените в Турция не спират да растат, както и недоволството на хората. Въпреки страха от репресии, все повече турци излизат по улиците и настояват за оставката на правителството, разказва Deutsche Welle.

Обменните бюра дебнат на всеки ъгъл в Истанбул, а напоследък пред тях се вият опашки. За чуждестранните гости изгодните обменни курсове са истинска радост, за турците обаче те са проклятие. И все по-често ще ги чуете да изричат две думи: "Hükümet Istifa!" – Правителството да си ходи! Скоро турците ще спят с долари под възглавниците

Хората вече излизат на протести: в Анкара, Истанбул, Измир, дори в Югоизточна Турция. Според медиите, край Босфора и в столицата към демонстрантите се присъединяват и студенти от елитните университети. Полицията вече предприема ответни мерки. Край прочутия площад "Таксим" в Истанбул, където през 2013 г. се развихриха масови протести срещу управлението на Ердоган, сега са приготвени метални заграждения, а в Коджаели е бил арестуван журналист.

Между страха и недоволството

Разговаряме със Седат, келнер в Истанбул, който подкрепя протестите. "Трябва да се чуе гласът на народа! Да протестираш не е престъпление, нали?", казва той, макар че лично предпочита да не излиза на улицата. "Имам жена и деца вкъщи. По-добре не..."

Много хора в Турция живеят на минималната работна заплата от 2800 лири месечно. В началото на годината това бяха 300 евро, но девалвацията ги изяде и сега вече са по-малко от 200. В същото време цените непрекъснато растат. Официално инфлацията възлиза на около 20%, но критично настроени експерти смятат, че е много по-висока. Крахът на лирата вкара в бедност 18 млн. души в Турция

Дениз се връща от магазина – изглежда уморена. Става все по-трудно да се справяш при тези цени, въздиша домакинята. "Всичко поскъпва: храната, отоплението, токът, на децата разноските за училище и за дрехи. Вижте за какво платих 30 лири: за един хляб, 6 яйца и няма и килограм картофи", жалва се Дениз и ни показва съдържанието на пластмасовата торбичка. Цените в Турция вече стават жестоки

Независимо от това 49-годишната жена не е сигурна дали уличните протести са най-правилното решение. "Честно казано и аз бих излязла, но пък така рискуваме страната ни да потъне в хаос", казва Дениз. Нейната философия гласи: "Аз протестирам само в мислите си и търпеливо чакам следващите избори. Тогава ще изразя протеста си по демократичен начин, с избирателната бюлетина."

Опозицията настоява за предсрочни избори

Ахмет Давутоглу, бивш премиер и някогашен съпартиец на президента Ердоган, също смята, че вместо протести, трябва да има избори. И настоява за тяхното бързо провеждане. Давутоглу отдавна мина в опозиция. Али Бабакан също. Той напусна Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и основа своя формация. Сега се обръща към президента с настойчивия призив най-после да се оттегли. Исторически срив на турската лира заради ината на Ердоган

"След определен период от време икономическите кризи се вписват в историята или с тяхната история, с техния географски регион или с имената на тези, които са причинили кризата.

Кризата, която преживяваме днес, няма да бъде наричана криза на "чуждите сили". Тази криза ще бъде запомнена като "кризата на Ердоган"!, написа в Twitter Давутоглу.

Но Ердоган дори не помисля за предсрочни избори. "Говорят си за предсрочни избори, но изборите са насрочени: през юни 2023 г. Мина времето когато гласувахме на всеки 15-20 месеца. Да не сме някаква бананова република?", смята президентът. Но през 2018 г. самият Ердоган обяви предсрочни избори, избързвайки с година и половина.

Напрежението в Турция расте

В Twitter вече се води политическа битка. Привържениците на правителството се обединиха под хаштага "Защитаваме нашата държава", а опозицията им отговаря с "Правителството да се оттегли, избори веднага!". Тази кампания се подкрепя от Али. "В тази страна трябват бързи промени. Избори веднага, а не чак след година и половина", казва Али. Враждебността на Ердоган срина турската лира до ново рекордно дъно

Кога ще са изборите – за истанбулския дюкянджия Екрем това няма значение. Той е убеден, че грешката е в системата – в президентската система, която Ердоган въведе през 2018 г. "Един отделен човек просто не може да знае всичко. Когато цялата власт попадне в ръцете само на един човек, тогава работата става лоша", казва Екрем. Защо турската лира не спира да пропада?

Али не смее да изрича името на Ердоган, но независимо от това уличните протести са ясен знак и отчетлива критика точно срещу президента. Мнозина турци днес се боят да изкажат мнението си публично, но демонстрантите преодоляват този страх, те поемат риска.

На следващата сутрин се събуждаме с новината, че цената на бензина отново се е вдигнала. И отново ще има протести.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички