Враждебността на Ердоган срина турската лира до ново рекордно дъно


Враждебността на Ердоган срина турската лира до ново рекордно дъно
Снимка: Getty Images/Guliver

4684

Турската лира се срина до ново рекордно дъно, след като президентът Ердоган се закани да изгони посланиците на 10 западни държави, включително САЩ, Франция и Германия. Валутата се търгуваше при курс 9,85 лири за долар тази сутрин и продължава тенденцията да пада стремително.

Отделно от това се очаква в понеделник държавните банки на Турция да намалят лихвите по заемите с около 200 базисни пункта след намаляването на лихвите на централната банка през миналата седмица. "Централната банка ясно сигнализира, че растежът има предимство пред инфлацията", казва Уин Тин от Brown Brothers Harriman, една от най-големите частни инвестиционни банки в САЩ. Турската централна банка потопи лирата до ново дъно

Турската валута загуби 24% от стойността си тази година, което е най-лошото представяне на развиващите се пазари. Едномесечната предполагаема волатилност на лирата се покачи до най-високото ниво от май в петък.

Ердоган ще ръководи заседанието на правителството днес следобед, а изявлението му може допълнително да срине курса на лирата на финансовите пазари.

Обявяването на западните посланици за персона нон-грата допълва все по-тежките икономически предизвикателства, пред които е изправена страната, смята Ехсан Хоман, ръководител на проучванията на развиващите пазари за Европа, Близкия изток и Африка в MUFG Bank в Дубай. По-ниското доверие на инвеститорите би могло да стимулира "рязко и безпорядъчно обезценяване на лирата", предвижда той.

Ердоган отдавна се опитва да се представи като защитник на страната си срещу враждебни чужди сили, за да привлече подкрепа от средите на националистите. Подкрепата към президента обаче отслабва заради икономическата несигурност и нарастващите разходи за живот в Турция. Цените в Турция вече стават жестоки

Враждебните му действия може да влошат крехкия икономически баланс в страната. "Решението му вероятно ще засили натиска при продажбата на лирата, което ще има отрицателни последици за инфлацията", казва Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets в Лондон. Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган

Намаляване на лихвите по кредити

Турската валута започна да поевтинява към рекордни дъна още през миналата седмица, след като Турската централна банка намали основния си лихвен процент с 200 базисни пункта, въпреки нарастващата инфлация, като този шокиращ ход беше определен като безразсъден от редица икономисти и опозиционни депутати.

Вероятно ще има ново намаляване на лихвите на следващото заседание на 18 ноември, въпреки че инфлацията в страната се очаква да се ускори поради обезценяващата се лира и нарастващите енергийни цени.

Очакваното намаление на лихвите от трите големи държавни банки ще включва корпоративните, индивидуални и ипотечни заеми, съобщи през уикенда Reuters, позовавайки се на източници, запознати с плана на турското правителство.

Главен съветник на турското президентство и член на борда на Vakif Bank, посочи в Twitter, че държавните банки са намалили лихвите по заемите до лихвения процент на централната банка.

Анализаторите посочват, че подобен ход може да подкрепи някои кредитополучатели, но и да изостри натиска върху турската лира и икономиката, като се има предвид, че доходността на референтните държавни облигации на Турция се повиши след намаляването на лихвите на централната банка през миналата седмица.

Последните коментари на Ердоган няма да притесняват толкова чуждестранните инвеститори, колкото последните промени на лихвените проценти, смята Хаснайн Малик, ръководител в изследователската компания Tellimer Research.

"Близо 20% инфлация и отрицателен реален лихвен процент са истинските проблеми, а не външната политика на Турция", посочва Малик.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички