Нова Зеландия задължава финансовия сектор да мисли за климатичните промени


Нова Зеландия задължава финансовия сектор да мисли за климатичните промени
Снимка: iStock

2767

Нова Зеландия стана първата държава в света, която ще задължава банките, застрахователите и управляващите дружества да докладват как климатичните промени влияят на бизнеса им. Това посочи министърът по климатичните промени на страната Джеймс Шол, предава Reuters.

Новите правила засягат всички банки с активи от над 1 млрд. новозеландски долара (около 703 млн. щатски долара), застрахователните дружества с активи под управление от над 1 млрд. новозеландски долара, както и всички емитенти на собствен капитал и дълг листнати на фондовата борса в страната.

Няма да можем да достигнем нетно ниво от нулеви въглеродни емисии до 2050 година, освен ако финансовият сектор не започне да разбира какво влияние имат техните инвестиции върху климата, става ясно от думите на Шол.

"Този закон вкарва климатичните рискoве и устойчивост в основата на вземането на решения в бизнеса“, казва Шол в изявление. Законопроектът, който вече е вкаран в парламента на Нова Зеландия и подлежи на първо четене от местните депутати, изисква от финансовите компании да разясняват как ще управляват, както рисковете свързани с климатичните рискове, така и възможностите произлизащи от това.

Новият закон ще засегне около 200 от най-големите компании в страната и няколко чуждестранни фирми, които отговарят на изискването от 1 млрд. новозеландски долара.

Докладите ще трябва да разглеждат процесите в рамките на финансовата година, като се очаква процедурата да стартира година след официалното приемане на закона. С други думи, първите доклади по темата ще се появяват най-рано през 2023 година.

Новозеландското правителство посочи през миналия септември, че има намерението да задължи финансовия сектор да докладва за климатичните рискове, като тези фирми, които не отговорят на изискването ще трябва да дават обяснения пред властите.

Правителството на страната вече представи няколко политики целящи намаляването на вредните въглеродни емисии в публичния сектор. Целта е достигане на въглеродна неутралност в сектора до 2025 година и закупуване на автобуси за обществения транспорт, отделящи нула вредни емисии.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички