Новият европейски план за борба с китайския "Един пояс, един път“


Новият европейски план за борба с китайския "Един пояс, един път“
Снимка: europarl.europa.eu

380

Европейският съюз обяви серия от сделки на стойност няколко милиарда долара на форум за своята програма "Глобален портал" - новия план на блока за партньорство в областта на инфраструктурата, който се разглежда като алтернатива на световната инициатива на Китай "Един пояс, един път"(BRI).

Първият форум на Global Gateway започна в Брюксел на 25 октомври и в него участваха 90 висши правителствени представители от над 20 държави, включително 40 лидери и министри, предимно от страните от глобалния Юг, съобщи БГНЕС.

При откриването на срещата на върха 27-те държави от ЕС обявиха, че Глобалният портал вече е сключил сделки на стойност 66 млрд. евро, а по време на многодневната среща са подписани нови сделки на стойност 3 млрд. евро с правителства от Европа, Азия и Африка в подкрепа на проекти, свързани с важни суровини, зелена енергия и транспортни коридори.

Още: ЕС добави нови страни към списъка на данъчните убежища

В своите встъпителни думи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да продължи да инвестира във висококачествени проекти, като заяви, че Глобалният портал е "най-добрият избор" за финансиране и изграждане на чиста инфраструктура.

Глобалният портал

"Глобалният портал е за да се даде на страните по-добър избор", каза тя, като добави, че другите инвестиционни възможности често са на "висока цена" за околната среда, трудовите права и суверенитета.

Стартирал в края на 2021 г. и подкрепен от Фон дер Лайен, "Глобален портал" е заделил 300 млрд. евро в опит да подобри инвестициите на ЕС и сътрудничеството за развитие по целия свят. Длъжностни лица твърдят, че програмата ще даде приоритет на проекти, насочени към възобновяемата енергия, цифровия преход и устойчивостта, тъй като Брюксел се стреми да мобилизира инвестиции от държавите-членки и частния сектор.

Представителите на ЕС избягват публично да представят Глобалния портал като алтернатива на BRI, но срещата на върха в Брюксел се провежда седмица след като Китай събра представители на повече от 130 държави, за да отбележи 10-годишнината на своя глобален инвестиционен план на стойност 1 трилион долара. И изглежда, че ЕС ще даде приоритет на елементи като прозрачност и екологична устойчивост, които са били повтарящи се спорни точки за BRI на Пекин.

Още: Китайски компании ще строят пътища в Сърбия след сделки на обща стойност 4 млрд. евро

В разговор с Радио Свободна Европа дипломатите на ЕС изразиха слаба подкрепа за Глобалния портал и изразиха загриженост, че програмата е изправена пред насрещни ветрове, породени от противоречивите позиции на европейските правителства и различните агенции на ЕС относно начина на подкрепа, както и от съмненията дали Брюксел може да направи по-привлекателни предложения на страните партньори от Китай.

"Глобалният портал" е като много други инициативи на ЕС - добра идея, но в крайна сметка става дума за "преопаковане" на стари пари и, както винаги, за усложняване, за наличие на 10 или повече различни портфейла, вместо само на една голяма банка с пари", заяви пред РСЕ дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Дипломатът допълни, че "разбира се Глобалният портал е "конкурент на BRI, но не го казваме на глас, защото тогава се ограничава привлекателността за страните партньори да сключват сделки с програми, които да изглеждат така, сякаш сътрудничеството идва с "обвързващи" условия".

Нови предложения, вътрешни въпроси

На срещата на върха в Брюксел Фон дер Лайен се опита да определи Глобалния портал като устойчив начин за изграждане на дългосрочна инфраструктура, като заяви, че "нито една държава не трябва да се сблъсква със ситуация, в която единствената възможност да финансира инфраструктурата си същественото е да продаде бъдещето си".

Представителите на ЕС представиха списък с нови сделки, който включваше споразумения за критични суровини с Демократична република Конго и Замбия, както и сътрудничество в областта на чистата енергия с Бангладеш, Кабо Верде, Намибия, Филипините, Танзания и Виетнам.

На срещата на върха бяха отпуснати и безвъзмездни средства в размер на 12 млн. евро на Молдова за изграждане на нови железопътни линии, ново споразумение в подкрепа на влизането на Туркменистан в Световната търговска организация и инвестиция в размер на 30 млн. евро за развитие на професионалното образование и обучение в Таджикистан.

Външният министър на Таджикистан Сирожиддин Мухриддин също така оглави делегация в Брюксел, която представи на инвеститорите в хидроенергийния сектор на централноазиатската страна като част от по-широкия преход към зелена енергия в региона.

Други по-малки споразумения бяха подписани с Армения за инвестиране на 10 млн. евро в образованието и с Грузия под формата на безвъзмездни средства в размер на 16 млн. евро за подобряване на безопасността по магистралата Изток-Запад в страната, която е в основата на амбициите за свързване на Тбилиси с Черно море и е построена основно от китайски строителни фирми.

Този набор от споразумения бележи видимото начало на Глобалния портал, заяви друг дипломат от ЕС.

"Концепцията наистина е нещо, което ЕС може да предложи на световната арена", отбеляза дипломатът, като добави, че програмата трябва да се съсредоточи повече върху това да бъде "по-видима". "Ние сме най-големият донор на сътрудничество за развитие в света, но кой знае това?", каза дипломатът.

"Странно животно“

Друг дипломат от ЕС изрази загриженост относно привидно ниското ниво на политическо представителство на срещата на върха на Global Gateway. В събитието участваха държавните глави на Армения, Коморските острови, Намибия, Мавритания, Сенегал и Сомалия, както и министър-председателите на Албания, Бангладеш, Кабо Верде, Демократична република Конго, Египет, Грузия, Молдова, Мароко, Руанда и Сърбия.

Много държави от ЕС обаче не изпратиха свои висши служители за участие в срещата, като Германия беше представена от своя секретар по въпросите на климата, а Дания и Франция - от своите секретари по въпросите на развитието. Италия не изпрати свой представител.

"Глобалният портал е странно животно", каза дипломатът. "Намеренията му са сериозни и похвални, но погледнете списъка на участниците и ще разберете достатъчно. Много лидери от страни извън ЕС, но почти никой от нашата страна."

Алтернатива на BRI?

Ако Global Gateway успее да събере достатъчно вътрешна подкрепа, за да постигне осезаеми резултати на място, това ще бъде от съществено значение за неговия успех, заяви Андрея Бринза, съосновател на Румънския институт за азиатско-тихоокеански изследвания.

"В момента Global Gateway е само лозунг", каза тя. "Това е марка, която много добре обгръща наратива на ЕС за развитието - за съжаление, все още няма съдържание."

През последните години китайският BRI е съпътстван от скандали и забавяния, дължащи се на екологични щети, големи заеми и спорове по договори. Проучване на AidData Lab към колежа Уилям и Мери във Вирджиния установи, че 35% от проектите по BRI са пострадали от корупционни скандали, нарушения на трудовото законодателство, екологични опасности и обществени протести. Но досега BRI е създавала и целеви предложения по начин, който изглежда привлекателен за правителствата, въпреки противоречията. Тя се е възползвала и от бързото си изпълнение благодарение на ролята на държавните компании и китайските кредитори, които следват директивите на ръководството на Комунистическата партия.

Романа Влахутин, изтъкнат сътрудник в Германския фонд "Маршал" и бивш специален пратеник на ЕС по въпросите на свързаността, заяви, че в момента на Глобалния портал липсва "ясна стратегическа визия за това как той ще допринесе за създаването на вериги от разнообразни и устойчиви младежи на стойност." Тя добави, че една от най-големите пречки пред предприемачеството е как да се стимулират частните пазари в блока и на Запад като цяло да инвестират във видовете проекти, които могат да имат трансформиращо въздействие.

"От съществено значение е държавите да имат възможност да направят избор за това кое е най-добро за тях", каза Влахутин. "Ако на пазара има само китайски предложения, това означава, че няма решение. Това трябва да се промени."

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички