Новите правила за гаранцията: Потребителите да получат по-здрави и по-лесни за ремонт стоки


Новите правила за гаранцията: Потребителите да получат по-здрави и по-лесни за ремонт стоки
Снимка: iStock

2177

Новите правила за гаранционната отговорност на производителите ще дадат възможност да направим стъпка назад от устремеността ни в последните десетилетия да се превръщаме все повече в консуматорско общество. Очаква се те да доведат до редица ползи да потребителите, сред които устойчивост на продуктите, удължаване на гаранционния срок, повече гъвкавост при решаването на казуси.

Коментарът е на създателя на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова пред телевизия Bulgaria ON AIR във връзка с позицията на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент в Брюксел относно необходимостта от актуализиране на законовите норми за дефектни продукти.

Какво предвиждат промените?

Руменова допълни, че предстоящите промени ще разширят обхвата на случаите, в които потребителите могат да претендират за обезщетения за причинени вреди от дефектна стока, сроковете ще се удължат, а процедурите ще стават по-лесни.

Още: За какво харчат повече парите си потребителите с наближаването на празниците?

При настоящите правила предявяваме рекламация и можем да посочим как предпочитаме да бъде решена жалбата – чрез безплатен ремонт или замяна на стоката. Търговецът се произнася как ще удовлетвори искането в зависимост от установения ефект. Докато при новите правила задължително търговецът ще трябва да ни предложи безплатен ремонт, като такъв може да отпадне само ако той е по-скъп от замяната, практически е невъзможен или не е приемлив за потребителя.

Производителите на някои домакински уреди като хладилници и прахосмукачки, на смартфоните и т.н. ще трябва да осигурят и следгаранционен ремонт, който да се осъществи в разумни срокове, като за времето на поправката ще трябва да предоставят на потребителите оборотни, посочи още Руменова.

За смарт устройствата производителите ще имат специално вменени задължения, стана ясно от думите на Руменова в "България сутрин". "Ще трябва да осигуряват актуализации, за да можем да ги ползваме достатъчно дълго във времето и да работят изправно. Потребителите трябва да бъдат допълнително защитени от нарушаване на поверителността, като това ще стане чрез вменяване на отговорност на производителите", заяви гостът в студиото.

Още: Измамници набавят лични и банкови данни от електронни платформи за търговия

Руменова обърна внимание, че и самите ние трябва да вземем мерки и даде пример с прахосмукачка робот. Преди да я използваме, е добре да ограничим достъпа на децата и да изнесем от помещението всичко, което не искаме да попадне в обхвата на евентуално заснемане.

За да бъдат насърчени потребителите да изберат безплатен ремонт пред замяна, се предвижда след извършване на поправка, гаранционният срок да се удължи с една година. Към момента, гаранционният срок се удължава само за времето на престой на продукта в сервиза.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички