НСИ отчете ръст на производството, строителството и търговията на дребно за май


НСИ отчете ръст на производството, строителството и търговията на дребно за май
Снимка: iStock

2944

През май 2022 г. промишленото производство отбелязва ръст след стагнация през предходния месец, търговията на дребно компенсиран част от спад през април, а строителството се стабилизира втори пореден месец, сочат данните на Националния статистически институт. Драстично увеличение на производствените цени отчете НСИ

Промишленото производство нараства през май с 1,4% спрямо предходния месец, като това е непрекъснато подобрение на промишлеността от юни 2021 г. насам с изключение на април тази година, когато беше отбелязана стагнация.

Производственият ръст е най-вече при производството в добивната промишленост с 13% и с 1,6% в преработващата промишленост, а спад с 5,5% бележи производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Спрямо май 2021 г. промишленото производство нараства с 20,2% (най-добър растеж от година насам), като най-солиден ръст, 21,1%, отчита производството в преработващата промишленост, ръст има и в добивната промишленост с 18,5% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – 14,1%. Рекорден ръст на производствените цени, отчете НСИ

Индексът на НСИ за продукцията в сектор „Строителство“ през май се повишава с 2% спрямо април, когато нарасна с 0,4%, като това е подобрение за втори пореден месец след спад през първото тримесечие 2022 г. Продукцията от гражданското и инженерно строителство расте през май с 2,2%, а продукцията от сградното строителство - с 1,8%.

На годишна база строителната продукция през май се увеличава с 5,8% след спад с 2,3% през април 2022 г. Сградното строителство нараства на годишна база със 7,3%, а гражданското и инженерното строителство – с 4%.

През май 2022 г. е отчетено увеличение в търговията на дребно с 0,4%, след като през април отбеляза спад с 1,1% - първо понижение след 7 месеца растеж. Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

На годишна база растежът при търговията на дребно се забавя през май до 5% от 5,7% през април, но продължава да нараства солидно за 15-и пореден месец. 

Данните на НСИ сочат, че бизнес дейността в промишленото производство и в търговията на дребно се подобрява и през втория пълен месец от войната в Украйна, провокирала ускореното покачване на енергийните цени и на инфлацията, както и проблеми с глобалните вериги на доставки.

Седмица по-рано НСИ представи проучване, показващо подобряване на стопанската конюнктура в страната през юни, като компенсира напълно влошаването през май, като по-благоприятен бизнес климат има в промишлеността, търговията на дребно и строителство, при стабилизация на услугите. Влошаване на бизнес климата отчете НСИ

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички