Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове


Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове
Снимка: iStock

4203

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове в началото на тази година. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства с 5.6% на годишна база през януари, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Това е най-високият годишен растеж от 9 месеца насам. За последно по-висок годишен темп на растеж е отчитан през април 2022 година, когато повишението бе 5.9%.

На месечна база, оборотът в търговията на дребно, постига ръст от 1.8% през януари спрямо предходния месец декември, когато месечният ръст бе 0%. Ако изключим месец ноември на миналата година, когато бе отчетен месечен ръст от 2.4% в оборотите, регистрираното повишение през този януари е най-високото от месец юни 2021 година насам. За сравнение, през юни 2021 година оборотът също нарасна с 2.4% спрямо предходния месец.

През януари тази година най-внушителен ръст в оборотите се отчита при „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия” – скок от цели 52.8% на годишна база, както и при „Търговия на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита” – ръст от 12.6% на годишна база. Като цяло оборотът в търговията на дребно с нехранителни стоки, без автомобилни горива и смазочни материали, нараства с 8.5% на годишна база през януари.

България сред страните с най-висока месечна инфлация в ЕС

Данните идват на фона на годишна инфлация у нас през януари в размер на 16.4% и месечна инфлация от 1.1%. През януари България се нареди на пета позиция по най-висока месечна инфлация сред страните от Европейския съюз, според данните на европейската статистическа служба Евростат, които са на база хармонизираният индекс на потребителските цени, приложим в страните от ЕС. Според този и индекс месечната инфлация у нас през януари възлиза на 1%, което е най-високото ниво от половин година насам, а годишната на 14.1%. В същото време 12 страни от ЕС отчетоха дефлация на месечна база през януари.

Европейците свиват потреблението на хранителни стоки

Паралелно с това оборотът в търговията на дребно в ЕС намалява средно с 2.2% на годишна база през януари, докато у нас се отчита 9-месечен връх в темпа на растеж. На месечна база оборотите в търговията на дребно в ЕС нарастат с 0.3% през януари спрямо декември както в ЕС, така и в еврозоната

Според данните на Евростат, публикувани в началото на тази седмица, оборотът в търговията на дребно с храни в ЕС е намалял през януари с 4.7% спрямо същия месец на миналата година, следвайки тенденцията от преходните месеци, когато също бе регистрирано понижение.

Данните на НСИ показват, че оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия у нас нараства с 0.2% на годишна база през януари, след като през декември бе отчетен спад от 2.6%.

По детайлен поглед на данните показва, че спадът в оборотите през миналата година се дължи на понижение при „Търговия на дребно в неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия”, където се отчитат годишни понижение през последните девет месеца на 2022 година. Конкретно през месец януари тази година понижението достига 0.3% на годишна база.

В същото време оборотът в „Търговия на дребно в специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия” нараства през януари с 3.2% на годишна база. През миналата година бе отчетен годишен ръст в този сегмент през всички месеци. През декември годишният ръст бе 4.6%.

На месечна база оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия през януари нараства с 2% спрямо предходния месец декември. Конкретно „Търговия на дребно в неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия” записва месечен ръст от 2.4%, докато „Търговия на дребно в специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия” отчита месечен спад от 0.5%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички