Оживление в икономиката засича НСИ


Оживление в икономиката засича НСИ
Снимка: iStock

2403

Рязко подобрение на стопанската конюнктура в страната през май отчете НСИ. Това е знак за започващото приближаване към предпандемичните нива в резултат на засилване на позитивните нагласи във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги с оглед разхлабването на противоепидемичните мерки. Близо половината фирми със спад на приходите през януари

Според последното проучване на НСИ общият показател на бизнес климата нараства през май с цели 12,4 пункта спрямо април, когато се стабилизира на нивото от март.

Стопанската конюнктура продължава да се възстановява от рекордните дъна през март и април 2021 г. (по време на първия пандемичен локдаун), когато индексът на бизнес климата се срина драматично с близо 50 пункта. През април 2020 г. той се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов".

Със силния си ръст през май индексът на бизнес климата доближи нивата си от първите месеци на 2021 г. (от преди началото на коронавирусната пандемия).

Промишлеността

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през май с цели 11,3 пункта спрямо април, когато се понижи с 1,4 пункта, като последната анкета на НСИ отчита засилване на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата производствена активност се подобрява, като и очакванията им за следващите три месеца са тя да се увеличи, предаде БНР.

Основен фактор, затрудняващ развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната и чужбина.

По отношение на продажните цени промишлените мениджъри не очакват повишение през следващите три месеца. Ръст на цените в преработващата промишленост

Строителството

През май 2021 г. показателят "бизнес климат в строителството" нараства скача с 13,6 пункта след понижение с 1,3 пункта през април, както има подобрени оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Анкетата на НСИ регистрира и увеличение на получените нови строителни поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-оптимистични очаквания за дейността през следващите три месеца.

Основната пречка в сектора на строителството е несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша. Регистрирано е и нарастване с 11 пункта на негативното влияние на фактора "цени на материалите", отчита НСИ.

По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят равнището си през следващите три месеца, но част от мениджърите предвиждат известно повишение на продажните цени, показва последната анкета на НСИ.

Търговията

През май съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 15,6 пункта след стабилизация през предходния месец. И тук повишението се дължи на позитивните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Подобряват се и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени търговците на дребно предвиждат леко повишение, въпреки че по-голямата част от тях очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услугите

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" пък нараства през май с 10,0 пункта след повишение с 2,3 пункта през април в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

Последната анкета на НСИ регистрира и подобрение на мненията на ръководителите относно настоящото и очакваното търсене на услуги през следващите три месеца.

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса, следван от конкуренцията в бранша.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца. Подобрен бизнес климат отчете НСИ, но и липса на оптимизъм

Рязкото подобряване на стопанската конюнктура в нашата страна през май е в момент, когато вече бяха разхлабени значителна част от ограничителните противоепидемични мерки на фона на затихващата трета вълна на коронавирусната пандемия. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички