Онлайн бизнес за 24 часа - наистина ли е възможно?


Онлайн бизнес за 24 часа - наистина ли е възможно?
Снимка: Стартирай онлайн бизнес за 24 часа

602

Разговаряме с Александър Ненов - български интернет предприемач, автор на книгата „На 1 клик разстояние“ (2012), “Как да печелим от интернет?” (2015), “Интернет безопасност” (2016), гост-лектор на различни семинари и обучения. Реализирал е най-голямат публична сделка в българския интернет през 2007 година,  създател на  редица емблематични онлайн проекти. 

Новата ти книга се казва “Стартирай онлайн бизнес за 24 часа”, но веднага възниква въпросът - възможно ли е това?

Не само, че е възможно, но съм го правил, както за свои лични проекти, така и за такива на наши клиенти. Откакто продадох първия си проект, без да знам реализирах най-голямата публична сделка в родния интернет. Винаги съм споделял как сме започнахме от една идея в петък, и в понеделник сайтът вече е беше напълно готов. Да, в този случай има малко повече от 24 часа, но същинската работа беше свършена именно в неделя, когато вече знаехме какво искаме да направим. И ето - няколко часа работа и 7 успешни години, доведоха до сделка, която беше нечувана за времето си.

Защо точно за 24 часа, а не за месец-два? Нужно ли е да бързаме толкова?

За над 25 години в интернет бранша, съм видял много успешни и провалени проекти. Основната разлика между едните и другите е времето за реализация. Колкото повече време си дадете, за да реализирате даден бизнес проект, толкова повече време ще имате за разфокусиране. Всеки, който е учил в университет, знае много добре как се взимат изпитите. Ако имате 1 месец, за да учите за даден изпит е по-вероятно да учите последните 2-3 дни без да спите. Същото е и при сайтовете, но ако при сесията не се губят пари, то при разработката на сайтове се губят, особено ако сроковете са безкрайни. Имали сме клиенти, които си правят сайтовете по 2-3 години. Това демотивира, както разработчиците, така и самите предприемачи, защото те хем имат желание да стартират, хем искат да добавят нови и нови технологии, които с годините са се появили, но в крайна сметка сайтът стои офлайн, защото се реализира поредната нова идея. 

Какво е решението?

Винаги съветвам своите клиенти да стартират бързо и евтино. Ако можете да стартирате магазин от днес за утре, то вие може да имате първата продажба в рамките на ден-два. Без интеграции на куриерски фирми, без платежни системи, без всякакви други сложни добавки. Ако проектът е онлайн и вече прави пари, всичко друго може да се реализира в движение. Тогава ще може да се добавят само онези функционалности, които наистина имат смисъл за потребителя и за търговеца, а не всички възможности, които пазарът предлага. Ако става дума за консултантски бизнес или нещо, което е далеч от онлайн търговията, нещата са още по-лесни. Ако искате приход утре, още днес трябва да се заявите в интенрет пространството. Ако не го направите и отлагате - всеки ден вашите потенциални клиенти ще отиват при конкуренцията.

Всеки онлайн бизнес ли може да се стартира за 24 часа?

Около 90% от онлайн бизнесите са напълно постижими за 24 часа, без да преувеличавам. Разбира се, има и проекти, като SaaS системите, които няма как да се реализират за такъв кратък срок, защото те са много специфични. Интересното е, че дори някои абстрактни и нетрадиционни идеи биха могли да се реализират в рамктие на часове. През годините многократно сме правили мащабни проекти в рамките на 4-8 часа, когато сме имали пълна свобода на действие и мислене. 

Можеш ли да ни разкажеш за някой подобен проект?

О, те са много. Но се сещам за един експеримент, който впоследствие повторихме. Първият беше по време на епидемията от птичи грип. Осъзнах, че това е голяма тема и направих сайт all-about-bird-flue.net. Той беше възможно най-простият сайт и ми трябваха едва няколко часа, за да го пусна. Той печелеше от реклами - ваксини, клиники и подобни. Тогава все още беше разрешено. За няколко месеца сайтът изкара хиляди долари и след като епидемията премина го зарязах, но бях хванал вълната и тези няколко часа се отплатиха многократно. Години по-късно моят съдружник ме предизвика да повторим експеримента. Направихме сайт, който ни отне няколко часа на същия принцип на тема Европейско по футбол и Олимпийски игри. Тогава двете събития съвпадаха и ние събрахме малко обща инфромация, подредихме я и го оптимизирахме. Понеже бяхме направили сайта месеци по-рано, аз го забравих и един ден колегата ми звънна, докато бях на море. Оказа се, че сме препоръчания спортен сайт за Google и при кликване на брандираното им лого,  първият резултат бяхме ние. За няколко дни бяхме най-големите и хванахме вълната без да правим почти нищо. Разбира се, това са експерименти и много краткотрайни източници на приход. Но всеки месец имаме поне 1 клиент, който ни дава пълна свобода и ние реализираме проекта му в рамките на около 24 часа. Това се е превърнало във фикс идея при мен. Винаги се питам - ако можеш да вземеш няколко хиляди лева днес, защо да отлагаш 3 месеца?

Звучи логично. Има ли подобна практика някъде по света?

За сайтовете по-скоро няма. Продават се някакви шаблонни проекти, което не е това, което аз пропагандирам. Аз искам всеки да получи перфектен проект за кратко време. Трябва да си призная, че престоят ми в САЩ още като тийнейджър, а и по-късно,  ме е  вдъхновил за това винаги да бързам. Там хората цепят секундата. Ако у нас някой градинар се прави, че работи с часове, за да може да иска повече пари, то в САЩ градинарят идва с най-мощната и модерна техника, коси тревата и след 10 минути е изчезнал. Защото се стреми да поеме максимално много клиенти за ден. Тези хора не пият кафе, не пушат, не сядат на раздумка с комшиите или собствениците. Те идват и 30 секунди след като паркират вече работят, а свършат ли, просто заминават. Не е случайно, че в САЩ има повече водопроводчици милионери, отколкото доктори. 

Какво би посъветвал хората, които си мечтаят някога да стартират бизнес?

Бих ги посъветвал да направят първата стъпка днес. Хората често имат възпиращи вярвания, които често са далеч от реалността. Например - да стартираш бизнес е сложно, да направиш сайт е скъпо, да правиш реклама струва милиони, не разбирам от интернет бизнес, не знам как се прави, нямам време… мога да продължа до безкрайност. Ако оставим всичките причини “защо не стартираме”, ни остава само един ход - напред. 

А каква е първата стъпка?

В зависимост от бизнеса, стъпките може да са различни. Най-логичното е, когато не си запознат с материята, да потърсиш консултант. Понякога да похарчиш пари за консултация, може да ти спести хиляди. Консултантът може да те отрезви, да ти даде обратна връзка, да ти даде решения, приблизителни цени, да ти помогне в бизнес плана, да ти покаже какво и как трябва да правиш идните месеци, за да успееш. Консултантът може да е силен мотиватор. Той е и задължителна фигура, независимо какъв бизнес отваряш - ресторант, бар, книжарница, онлайн магазин, онлайн медия или нещо друго. Причината за многото фалити е, че хората често решават да използват консултантите, когато нещата вече са излезли от контрол, вместо още преди да стартират бизнеса си. 

Накратко - спрете да обсъждате бизнеси по кафета и маси, а действайте.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички