Оптимистични данни за германската икономика


Оптимистични данни за германската икономика
Снимка: iStock

1312

Индустриалното производство в Германия се повиши силно през февруари след растеж и през януари, което е сигнал за възможно стабилизиране на този важен за икономиката сектор в началото на годината. Това показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство скочи през февруари с 2,1% спрямо януари, когато се повиши с 1,3%, докато прогнозите бяха за много по-сдържан растеж с 0,3 на сто.

Това представлява първо увеличаване на производството за два поредни месеца от началото на миналата година и най-солиден растеж от януари 2023 г. - знак за съживяване на водещата европейска икономика, която навлезе в рецесия през втората половина на отминалата година.

Още: Германската инфлация се забави рязко през февруари

През февруари беше отчетен особено силен подем в строителството (скок със 7,9% на месечна база), в автомобилната индустрия (повишение с 5,7% на месечна база) и в химическата индустрия (с 4,6%), докато в енергийния производствен сектор беше отчетен спад от 6,5 на сто.

Растеж отбеляза и производството на междинните промишлени стоки (с 2,5%), на потребителски стоки (с 1,9%) и на производството на капиталовите стоки (с 1,5%).

Спрямо година по-рано производството в Германия обаче, продължава да се свива, отбелязвайки спад през февруари с 4,9% след понижение с 5,3% през януари 2024 г. 

Все пак последните добри данни са предпоставка за възстановяване на индустриалния и промишлен сектор във водещата европейска икономика.

Още: Кой е нaй-гoлeмият pиcĸ зa иĸoнoмиĸaтa на Германия?

 

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички