Осми пакет санкции срещу Русия: ЕС се договори за таван на цените на руски петрол


Осми пакет санкции срещу Русия: ЕС се договори за таван на цените на руски петрол
Снимка: iStock

6229

Страните членки на ЕС се споразумяха за допълнителни санкции срещу Русия, които бележат осмия пакет ограничения заради войната в Украйна. ЕК предложи новите санкции миналата седмица в отговор на т.нар. референдуми в четирите области в Украйна, впоследствие анексирани от Русия.

Ограниченията предвиждат разширяване на списъка от санкционирани лица и фирми, допълнителни търговски ограничения на стойност 7 млрд. евро, както и законодателна основа за въвеждане на таван на цената на руския петрол, изнасян за трети страни. Нови санкции: ЕК предложи черни списъци и забрана за руски внос за 7 млрд. евро

"Одобрихме нов пакет от санкции. Той включва таван на цените на руския петрол, доставян до трети страни, и механизми за избягване на заобикалянето на санкциите", заяви Анджей Садош, полският посланик в ЕС.

Чешкото председателство на ЕС подчерта в Twitter, че санкциите ще забранят морския транспорт на руски петрол до трети страни над тавана на цените на петрола. Мярката ще разшири забраната за внос на стоки, включително продукти от стомана, и ще забрани предоставянето на IT, инженерни и правни услуги на руски субекти. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Пакетът добавя забрана за превоз на руски петрол към вече действащите ограничения върху услугите, нужни за транспортирането му, но с изключения, според проекта от предложението, видяно от Bloomberg.

По-широкият пакет от санкции ще бъде насочен към редица физически и юридически лица, включително висши служители на руското министерство и хора, замесени в организирането на скорошните, широко осъдени референдуми. То също би ограничило достъпа до авиационни артикули, електронни компоненти и специфични химически вещества, за да лиши руската армия от важни технологии. Руската икономика няма да се върне до предвоенните си нива преди 2030 г.

Някои страни негодуваха, че последният проект на санкции е отслабил няколко от предложените мерки, включително премахването на руска компания за добив на диаманти от списъка с наказания. "Процесът беше труден и трябваше да се споразумеем за някои изключения, включително за тези вече прословути червени диаманти", посочи Садош. Пет страни от ЕС настояват за забрана на вноса на диаманти от Русия

За да позволи таван на цената на петрола, ЕС ще трябва да промени сегашното си законодателство. През юни държавите от Блока се съгласиха на пълна забрана на застрахователните и финансови услуги за морски петрол, докато корабоплаването не попадна в ограниченията. Повечето забрани влизат в сила на 5 декември заедно със забраната за закупуване на руски суров петрол от ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Под секрет: Русия очаква дълга и дълбока рецесия заради войната

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика

Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички