Отчетът на служебното правителство: Каква е дейността кабинета?


Отчетът на служебното правителство: Каква е дейността кабинета?
Снимка: БГНЕС

2666

Прогнозата за месец май е инфлацията да падне под 10%. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, като отчете свършеното от кабинета му за периода 3 февруари – 5 юни на днешното правителствено заседание. Той отбеляза и мерките на кабинета срещу инфлацията, като посочи, че заради предприетите стъпки от септември 2022 г. до март 2023 г. темпът на инфлацията е спаднал с 4,7 пункта.

„Не мачкайте и не пречупвайте хората, те са държавата. Този модел вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна“, призова Донев.

„Върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България“, добави служебният министър-председател при отчета си.

Той отбеляза, че изборите за 49-ото Народно събрание на 2 април са преминали спокойно и прозрачно, а МВР се е справило успешно срещу „купуването на гласове“.

По отношение присъденяването на България към Шенген заяви, че са продължили интензивните разговори с Нидерландия „за откриването на формула, която ни дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат“. „Независимо от наложилото се отлагане продължава подготовката ни по пръсъдениняването ни към еврозоната“, отбеляза още Донев.

За работата на служебния кабинет в социалната сфера той изтъкна изплатената великденска добавка от 70 лв. за около 1 млн. пенсионери, чиито пенсии са до линията на бедност от 504 лв.

По думите му има напредък и в сферата на инвестициите. Той отбеляза работата по разкриването на най-голямата на Балканите икономическа зона „Доброславци“. Донев отчете 15 пъти ръст на инвестициите през първото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на 2022 г. За същия период 4 пъти са нараснали и издадените сертификати клас А на инвеститорите.

Премиерът отчете напредък и в сферата на здравеопазването, като посочи напредъка по изграждането на Националната многопрофилна болница за лечение на деца, създаването на спешна медицинска помощ по въздух.

„Предотвратени са около 31 000 опита за незаконно преминаване на границата от мигранти, а миграционният натиск от началото на годината е нараснал с 30% спрямо същия период на 2022 г.“, отчете Донев.

На заседанието служебният кабинет одобри отчета за дейността си в мандата на второто служебно правителство с министър-председател Гълъб Донев.

След неуспеха на 48-ото Народно събрание да състави редовно правителство президентът Румен Радев разпусна парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 април тази година. С указ от 2 февруари държавният глава назначи нов служебен кабинет, който встъпи официално в длъжност на 3 февруари. За министър-председател беше назначен отново Гълъб Донев.

Това е петото служебно правителство, което президентът Румен Радев назначава, деветото служебно правителство от 1990 г. и 101-вото правителство на България.

Припомняме, че първият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, и пети в историята на страната, беше с премиер проф. Огнян Герджиков и работи до 4 май 2017 г. Вторият и третият служебен кабинет, назначени от Румен Радев, съответно на 12 май 2021 г. и на 16 септември 2021 г., са последователни, като и в двата кабинета служебен премиер е Стефан Янев.

На 2 август 2022 г. президентът Румен Радев назначи първото служебно правителство от началото на втория си мандат и четвъртото, откакто е президент на страната, със служебен министър-председател Гълъб Донев.

С назначаването на 3 февруари 2023 г. на Донев отново за служебен министър-председател за втори път в историята на страната, петото служебно правителство наследява властта от служебно правителство.

Президентът Румен Радев е назначил най-много служебни кабинети в сравнение със своите предшественици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Новото правителство се захваща спешно с бюджета

Кои са министрите в кабинета "Денков-Габриел"?

Кристалина Георгиева с прогноза за инфлацията в Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички