Пандемия, работа от вкъщи и фирмен шпионаж


Пандемия, работа от вкъщи и фирмен шпионаж
Снимка: iStock/Guliver

3702

Нормално е всеки дом да има интернет връзка, WLAN и много свързани устройства. По време на пандемията имаме достъп до съдържание като рецепти, филми и музика чрез мобилни телефони, компютри и телевизори, но освен това родителите се свързват със своите колеги по работа и децата учат дистанционно. Данните протичат паралелно през една и съща мрежа и това крие много рискове, отбелязва Роланд Фейл, бизнес директор на базираната в Мюнхен компания за сигурност Dallmeier Systems за DW, предаде БГНЕС.

Те са семейства с две или три деца, които сърфират в Интернет. Всяко от тези устройства има вратички в сигурността - пропуски, които могат да достигнат до самата сърцевина на компаниите. В началото на пандемията рисковете бяха подценени, посочва той.

„Приехте ситуацията, за да можете да продължите да работите, но ситуацията все още е много критична“, предупреждава експертът. 

Достъпът до чувствителни данни, генерирани по време на работа от дома, предлага на корпоративните шпиони нови възможности за достъп до бизнес тайни. Все повече информация се съхранява дигитално. 

За Волкер Вагнер, ръководител по сигурността на химическия консорциум BASF, „осигуряването на безопасност на системите трябва да има най-висок приоритет“. Например с инструменти, които автоматично разпознават дрейфа на данни. „Има интелигентни алармени системи за откриване на аномалии по време на трафик на данни.“ Алармата звучи, когато се изтеглят прекалено големи количества данни или когато достъпът до изследователски бази данни е твърде често в ненавременни часове. 

Шпионажът

Според Вагнер шпионажът е насочен към три области. Първата е научноизследователска и развойна дейност, тъй като е скъпа и изисква много усилия, което си заслужава крадците да намерят „преки пътища“ за разработване на своите продукти. Втората е тази на рецепти или продуктови състави, които са на разположение само на няколко компании. „Тук ще спомена само настоящите ваксини срещу коронавируса като пример“, казва експертът. И накрая, уменията на немските компании в изпълнението и производствените задачи също са интересни за шпионажа. 

Според данни от дигиталната асоциация Bitkom шпионажът, кражбата на данни и саботажът причиняват загуби от над 100 милиарда годишно. Докато големите консорциуми обикновено имат добри отбранителни системи, по-малките компании и стартиращите компании нямат сигурност. "Колкото по-слаба е финансово една компания, толкова по-малко свобода на действие има да се защитава технически и по-голяма е вероятността тя да бъде атакувана", казва Майкъл Килчлинг от Макс Планк Институт за изследване на престъпността, сигурността и закона. 

Килчлинг предупреждава, че икономическият шпионаж има много участници: това са хора, изпратени от конкурентни компании или собствени служители, които са изнудвани или бивши работници, които искат да отмъстят. 

Те могат да бъдат и млади хора, които стажуват в изследователския сектор, предполагаеми журналисти и посетители на панаири. Във все повече случаи се крият разузнавателни служби от чужди държави. "Но това не са само обичайните заподозрени, а именно Китай, Русия и Северна Корея", казва Килчлинг. "Трябва да имате по-широка визия. Митническата служба на САЩ също гледа на компютрите при влизане в страната и аз винаги гледам с очарование към Франция, която има École de guerre économique, тоест училище за икономическа война, в което държавните служители преминават съответното обучение.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички