Поевтиняването на платината доведе до хиляди безработни в тази страна


Поевтиняването на платината доведе до хиляди безработни в тази страна
Снимка: iStock

1283

Преструктурирането на минната индустрия, свързана с добива на платина в Република Южна Африка, може да доведе до съкращаването на между 4000 и 7000 души, които работят в нея. Това обяви Съветът по въпросите на добива на минерали в страната.

70% от световния добив

На Република Южна Африка се падат около 70 на сто от цялото количество платина, което се добива в световен мащаб. Този сектор от минната индустрия обаче се нуждае от преструктуриране на фона на намаляващите цени на благородния метал и на повишаващите се разходи, свързани с добива му. Това съобщи южноафриканският Съвет по въпросите на добива на минерали при откриването днес на конференция в Кейптаун, посветена на инвестициите в сектора.

Металите платина и паладий поевтиняха съответно с 15 на сто и 40 на сто през миналата година, най-вече поради слабото им търсене в Китай. От друга страна разходите за добива им се повишават поради поскъпването на електроенергията и повишаването на трудовите възнаграждения на миньорите, посочва Съветът по въпросите на добива на минерали.

Още: Благородните метали под натиск

Все по-широкото навлизане на електрическите превозни средства ограничава търсенето на платина и паладий от страна на автомобилостроителните компании, посочва Ройтерс. Тези благородни метали се използват при производството на катализатори за превозните средства, които се задвижват от двигатели с вътрешно горене. Те се монтират на изпускателната им система, за да бъде ограничено замърсяването на околната среда от изгорелите газове, които се отделят при движението на превозните средства с дизелови или бензинови двигатели.

На този фон най-големият производител на платина в света - минният гигант Anglo American обяви по-рано, че планира да намали капиталовите си разходи с 1,8 милиарда долара до 2026 г. Причината за това е намалялата печалба на корпорацията за първата половина на финансовата година.

2 поредни дни на загуби за златото и 6,5-годишно дъно за платината

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички