Поредно свиване на промишлената активност в еврозоната


Поредно свиване на промишлената активност в еврозоната
Снимка: iStock

885

Производствената активност в еврозоната е продължила да се свива миналия месец на фона на слабото търсене, въпреки че фирмите са оптимистично настроени за предстоящата година. Това се посочва в ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките на Хамбургската търговска банка за еврозоната, изготвен от S&P Global, е намалял до 46,5 пункта през февруари спрямо януарските 46,6 пункта, което е над предварителната оценка за 46,1 пункта, но е под 50 пункта, които разделят растежа на активността от свиването за 20-и месец.

Индексът, измерващ обема на производството, който влиза в композитния индекс Пи Ем Ай, който ще бъде публикуван във вторник (5 март) и се разглежда като добър индикатор за икономическо здраве, е останал стабилен на равнище от 46,6 пункта през януари, надвишавайки предварителната прогноза за 46,2 пункта.

Още: Германската инфлация се забави рязко през февруари

"Едногодишната промишлена рецесия в еврозоната не върви към края си. Производството отново е намаляло със същия темп като предходния месец, което се дължи основно на големите икономики – Германия и Франция". Това заяви главният икономист на Хамбургската търговска банка Сайръс де ла Рубия.

Заводите в еврозоната са съкратили персонала си за девети пореден месец и, както се случва от почти две години, натрупаните поръчки са намалели. Индексът на новите поръчки е бил под 50 пункта за 22-и месец,

Окуражаващ сигнал идва от индекса за бъдещото производство, който е останал стабилен на януарското равнище от 57,1 пункта. Това е най-високото равнище от миналия април.

Германия 

По отношение на Германия спадът в промишления сектор се е задълбочил през февруари, като производството и новите заявки са се понижили с най-бърз темп, сочи проучване, публикувано днес.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките на Хамбургската търговска банка за германския промишлен сектор е намалял до 42,5 пункта през февруари спрямо 45,5 пункта през януари. Така се слага край на шестмесечен период на постоянни повишения, които обаче не са довели до ниво от над 50 пункта.

Данните са малко над предварителната оценка за понижение до 42,3 пункта.

Още: Инфлацията в еврозоната отново тръгна надолу през януари

Германското производство осигурява една пета от брутния вътрешен продукт на страната. Според Сайръс де ла Рубия влошаването на ситуацията във водещата европейска икономика е единствено по рода си в еврозоната, ако се сравни с Франция и Италия, при които ситуацията е значително по-добра или Испания, където е налице растеж.

Новите поръчки, които се свиват за 23 пореден месец, са били основната спирачка за цялостното представяне на сектора, като анкетираните компании идентифицираха като причина за ситуацията колебанието на клиентите, тенденциите за намаляване на запасите и строгите финансови условия.

Франция

За сметка на това спадът във френския промишлен сектор се е смекчил през февруари и шефовете на компанията са оптимистично настроени за перспективата за бизнеса за първи път от миналия май.

"Френският производствен сектор е започнал да се възстановява с по-бърз темп", каза Норман Либке , икономист в Хамбургската търговска банка, добавяйки, че потребителските стоки са били основния двигател на растежа.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките на Хамбургската търговска банка за френския производствен сектор, изготвен от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл", се е повишил до 47,1 пункта през февруари спрямо 43,1 пункта през януари, което е над предварителната оценка за 46,8 пункта.

Това е най-високата стойност на индекса от януари 2023 година.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички