Премахват и правото за постоянно пребиваване срещу инвестиция


Премахват и правото за постоянно пребиваване срещу инвестиция
Снимка: iStock

3811

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и използването на СРС даде ход на законопроекта за промени в Закона за чужденците, с който се премахва възможността за придобиване на право за постоянно пребиваване в страната срещу инвестиция. Със 7 гласа "за", нито един "против" и 3 - "въздържал се", законопроектът, внесен от Мустафа Карадайъ и група депутати беше одобрен за първо четене. 2022: Годината на "златните визи"

Представяйки законопроекта Хамид Хамид от ДПС подчерта, че откакто съществува възможността за придобиване на право за постоянно пребиваване, получено въз основа на направена инвестиция срещу издаден инвестиционен сертификат, има много злоупотреби, а инвестиции няма. 

Той е категоричен, че придобиването на постоянно пребиваване срещу инвестиция трябва да отпадне от законодателството. Държавата слага край на "златните паспорти"

Основанията са както за премахването на т.нар. "златни паспорти" (гражданство срещу инвестиции)  - извършване на фиктивни инвестиции, които служат само за получаване на удостоверение от БАИ, след което се изтеглят или прекратяват.

Припомняме, преди малко повече от месец Народно събрание отмени окончателно "златните паспорти", което стана с приемане на промени в Закона за българско гражданство.

Сега, наред с отмяна на основанията за постоянно пребиваване, вносителите предлагат и да се извърши пълна проверка на всички преписки за последните 10 години, като с това бъде ангажирана ДАНС. ЕК с критики срещу България за даването на гражданство срещу инвестиции

От страна на ДАНС отбелязаха, че ДАНС не е типичният орган за такива проверки и посочиха, че контролът за поддържане на инвестициите е поверен на други органи като агенцията за инвестиции и дирекция "Миграция". Дебатите в пленарна зала предстоят.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички