Прокуратурата поиска КЕВР да коригира цената на водата


Прокуратурата поиска КЕВР да коригира цената на водата
Снимка: iStock/Guliver

1998

След проверка по медийни публикации за лошо състояние на ВиК мрежата в страната, Върховната административна прокуратура нареди на Комисията за водно и енергийно регулиране да коригира цената на водата заради ниското ѝ качеството. От прессъобщение на държавното обвинение става ясно, че то следи проблема с качеството на водата още от началото на годината, предаде БНР. 

През февруари Върховната административна прокуратура възлага на КЕВР да провери публикации за проблеми във ВиК мрежата за загуба на вода по тръбите и изграждане на водопроводи с неподходящи за водоснабдяване тръби, което създава опасност от аварии.

Проверката показва, че за 2019 година при нито един от ВиК операторите не е установено пълно изпълнение на показателите за качество. От общо 29 дружества с одобрен бизнес план - 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 - между 40 - 50% , а при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11%. 

Въз основа на това, през май Върховната административна прокуратурата е сезирала КЕВР да предприеме действия по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги за търсене на административно-наказателна отговорност от операторите за неизпълнение на показателите за качеството на ВиК услугите и да направи преценка за евентуални финансови корекции на цената на водата, заради отклоненията от качествените ѝ показатели.

Неизпълнените от ВиК оператори показатели за качество да се отразят от Комисията за енергийно и водно регулиране в новите цени на водата за следващата година, поиска Върховната административна прокуратура в писмо до регулатора, предаде БГНЕС.

От Комисията увериха, че пропуските на дружествата в ремонтните програми са калкулирани в предложените цени за 2020 година.

Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР обясни, че новото през тази година, което се прави в процеса на изменение на цените е, че се оценява вече постигнатия резултат от страна на операторите по отношение на изпълнението на инвестициите, спрямо одобрения бизнес план за този 3-годишен период, който измина - 2017-2019 година, както и постигнатите нива на показателите за ефективност на ВиК-услугите.

Затова и предложените за 2021 г. цени са в широка диапазон - от поскъпване с 6 % до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Най-голямото поскъпване е предложено за София - с 6%, което щяло да е с около 17 ст., а най-голямо поевтиняване - за Видини, което се очаква да е с близо 50 стотинки.

За всяко дружество нещата са различни, трудно е да бъдат обобщени, коментира пред БНТ Касчиев.

Намаление на цените се отчита основно за оператори, които не са постигнали изпълнение на инвестиции и показателите за ефективност.

На 30 декември КЕВР ще определи окончателните цени на водата за 2021 година.

Какво предвижда проекторешението за новите цени, вижте ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички