Пуснаха лотарията за зелена карта


Пуснаха лотарията за зелена карта

1087

Държавният департамент на САЩ обяви началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток (DV) за 2023 г., съобщават от американското посолство.

Всяка година програмата, известна още като "зелена карта", предвижда до 55 000 имигрантски визи за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ. Желаещите трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

Кандидатите могат да подават заявки за участие в програмата DV-2023 по електронен път на сайта на Държавния департамент от 19:00 часа българско време в сряда на 6 октомври 2021 г. до 19:00 часа българско време във вторник на 9 ноември 2021 г. Няма да се приемат заявки, които са подадени по-късно от регистрационния период или по пощата. Няма такса за регистрация в програмата.

Инструкциите за програмата DV-2023 са публикувани на английски и на български език в сайта на Посолството на САЩ у нас.

Изискванията

Законът допуска само една заявка за всеки участник за всеки регистрационен период. Кандидатите, които са изпратили повече от един формуляр, няма да имат право на виза по програмата DV. Възможно е обаче съпруг и съпруга да подадат по един отделен формуляр, като включат в него своя брачен партньор, ако и двамата отговарят на изискванията.

Всеки основен кандидат трябва да предостави информацията от своя валиден паспорт. Това изискване се отнася само за титуляря, а не за членовете на неговото семейство. Съществуват много малко изключения за хора, за които е невъзможно да получат паспорт. Участниците, които не включат информацията от валиден паспорт в заявката за участие, няма да имат право на виза по програмата DV.

Всички участници трябва да се регистрират с актуална снимка, направена през последните 6 месеца. Ако някой прикачи снимка, с която е участвал в предишно издание на програмата DV, няма да има право на виза по тази програма.

Няма гаранция, че изтеглените на случаен принцип от програмата ще получат виза. Това, че някой е изтеглен, означава, че той има право да кандидатства за виза по програмата. Ако номерът на участника е под лимита от номера, които могат да бъдат обработвани, участникът в програмата може да получи възможност да кандидатства и евентуално да получи виза по тази програма. Ето колко българи печелят зелена карта всяка година

Тъй като е възможно някои от първите 55 000 изтеглени да не отговарят на условията за виза или да не продължат с участието си в програмата, ще бъдат изтеглени повече от 55 000 заявки за участие. Това също означава, че няма да има достатъчен брой визи за всички, които са били изтеглени първоначално. След като всичките 55 000 визи бъдат издадени, програмата ще приключи. Възможно е визовите номера да бъдат изчерпани преди септември 2023. САЩ спряха да приемат емигранти

Пазете се от измами

Изключително важно е участниците да запазят уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в програмата поне до 30 септември 2023 г. Единствено чрез номера за потвърждение ще могат да проверят дали са изтеглени в програмата и, ако са изтеглени, да получат информация за кандидатстването за виза и деня на интервюто. Уникалният номер за потвърждение на регистрацията помага на участниците в програмата да се предпазят от измами, злоупотреби и проблеми с пощата.

Изтеглените участници няма да бъдат уведомени за статуса на онлайн регистрацията им в програмата DV по пощата, имейла или по телефона. Възможно е да получите имейли от хора, които се опитват да Ви подведат и да Ви поискат да им изпратите пари или лична информация. Те може да направят опит да Ви поискат пари за формуляри и информация относно имиграционните процедури, които са безплатни в сайта на Държавния департамент travel.state.gov или в сайтовете на американските посолства и консулства.

Известно е, че безскрупулни визови посредници съдействат на участниците при регистрацията, задържат номера за потвърждение и след това искат още пари в замяна на информацията, свързана със статуса на заявката. Участниците могат да избегнат това, като получат уникалния номер за потвърждение на регистрацията по време на подаване на заявката. Всички писма, имейли или телефонни обаждания, в които се твърди, че участникът е спечелил от програмата, са измамни.

От 8 май 2022 г. участниците в програмата DV-2023 ще могат да въведат уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в полето Entrant Status Check на уебсайта на програмата, за да проверят онлайн дали са изтеглени. Онлайн функцията Entrant Status Check ще уведоми изтеглените участници как те и членовете на семействата им, които отговарят на изискванията, да кандидатстват за виза. Освен това, Държавният департамент ще потвърждава датите за насрочените интервюта чрез функцията Entrant Status Check.

Ако имате допълнителни въпроси, след като прочетете инструкциите, можете да изпратите имейл на адрес iv_sofia@state.gov.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.68577
 • GBP
  1
  2.31821
 • RUB
  100
  2.3669
 • JPY
  100
  1.47443
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  985.69
  962.16
 • Litecoin
  1
  289.60
  282.79
 • Ethereum
  1
  5904.18
  5767.66
 • Bitcoin
  1
  97696.93
  95458.86
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички