Растежът в еврозоната се забавя значително през септември


Растежът в еврозоната се забавя значително през септември
Снимка: iStock

1390

Икономическият растеж в еврозоната се забави през септември, сочи проучване. Причината за това са затруднения във веригата на доставки, високите цени и разпространението на варианта Делта на коронавируса, които, от своя страна, засегнаха производството, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Европа - несигурно възстановяване и висока инфлация

„Бизнес активността в еврозоната през септември отбелязва значително намалени темпове, което отразява пика на търсенето през второто тримесечие, затрудненията във веригата на доставки и притесненията от продължаващата пандемия“, посочва IHS Markit.

Индексът на мениджърите по покупките (PMI), който измерва корпоративното доверие, се понижи до все още стабилните 56,1 пункта през септември, след като през август беше 59 пункта. Цифра над 50 показва растеж.

IHS Markit каза, че нарастването на активността е най-бавното от април, когато затварянето заради пандемията все още се отразява тежко на Европа, но остава много над дългосрочната средна стойност от времето преди Covid-19.

„Засега общият темп на експанзия остава стабилен, въпреки забавянето, но изглежда, че растежът ще отслабне допълнително през следващите месеци, ако цените и увеличеното търсене не покажат признаци на отслабване“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Това би се случило, особено ако е придружено от увеличаване на случаите на заразяване с коронавирус през есента. Нова, двойно по-дълбока рецесия очаква еврозоната

Той предупреди, че европейските фирми усещат намаляването на предлагането и остават „все по-разочаровани“, а компаниите изразяват безпокойство от загубата на клиенти.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички