Разрешиха износа на българско свинско за ЕС


Разрешиха износа на българско свинско за ЕС
Снимка: pixabay

2059

Европейската комисия облекчава ограниченията за производство и търговия на свинско месо, наложени заради Африканската чума по свинете, която удари сериозно българския свиневъден сектор.

В резултат на решението на ЕК, вече всички индустриални свинекомплекси в Република България могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

ЕК облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата.

Решението идва след като БАБХ е защитила становището си пред ЕК, че принципите на досега действащата регионализация не следва да се прилагат повече за засегнатите области в България. Одитите на ЕК за резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година дават положителна оценка.

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна.

На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава. Африканската чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека, добавят от БАБХ.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички