Русия има остаряла икономика, не създава нови стоки


Русия има остаряла икономика, не създава нови стоки
Снимка: iStock

9146

Русия експлоатира стария модел на икономиката, който не създава нови стоки, казва шефът на Сметната палата Алексей Кудрин в интервю за РБК.

"Ние използваме стария модел на икономиката, който вече е надживял своята полезност и няма да даде желания резултат. Икономиката като цяло не създава никакви пробивни качества или нови стоки", признава той. Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

Според Кудрин ръстът на руската икономика може да бъде повече от 5% в производството на стоки, търсени в света. "Трябва да имаме онези стоки, които изведнъж биха поискали да бъдат купени във всички страни, като iPhone. Трябва да създадем нещо за света. Тогава теоретично икономическият растеж може да бъде 5% и по-висок", убеден е шефът на Сметната палата.

Влизането на руски стоки на световния пазар ще осигури безкрайно търсене на руската икономика, добавя той. Русия може да измести САЩ като доставчик на стоки за Китай

"Трябва да станем по-конкурентоспособни при износа. Като цяло износът за руската икономика е безкрайна вселена." Икономиката на търсенето "е ограничена от вътрешното потребление, допълването с петрол е стар модел. Ако станем по-конкурентоспособни, пробием на външния пазар, тогава това търсене става безкрайно", обобщава Кудрин.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички