Руски съд потвърди ареста на американския репортер на WSJ Еван Гершкович


Руски съд потвърди ареста на американския репортер на WSJ Еван Гершкович
Снимка: Getty Images

1165

Московски съд потвърди задържането на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович в ареста, където е държан от арестуването му миналия месец.

Адвокатите на Гершкович Татяна Ножкина и Мария Корчагина от адвокатската кантора ZKS оспориха арестуването му близо 3 седмици след като американският журналист беше задържан по време на репортерска командировка по обвинение в шпионаж, което WSJ и правителството на САЩ категорично отричат.

Московският градски съд постанови, че не може да премести Гершкович в друг затвор, да му разреши домашен арест или да го пусне под гаранция. Решението означава, че журналистът ще остане в следствения арест в московския затвор Лефортово до 29 май, въпреки че руските власти могат да удължат този срок.

Според кадри от заседанието, показани по руската държавна телевизия, Гершкович е присъствал на изслушването, стоейки в прозрачна клетка за задържани. Той е бил с дънки и синя карирана риза. На моменти се е разхождал в клетката, като се е приближавал към Лин Трейси, посланика на САЩ в Москва, която е била наблизо в съдебната зала.

Изслушването се проведе след решението на Държавния департамент на САЩ от миналата седмица да обяви Гершкович за неправомерно задържан – статут, официално задължаващ правителството да се стреми към освобождаването му.

В понеделник Трейси посети Гершкович в Лефортово, като това е бил първият достъп до него, предоставен на американски служители след задържането му на 29 март. „Той е в добро здравословно състояние и остава силен. Потвърждаваме призива си за незабавното му освобождаване“, заяви Трейси. Русия арестува репортер на популярна американска медия

По време на задържането му Гершкович е бил акредитиран да работи като журналист в Русия от Министерството на външните работи на страната, докато е правил репортаж в уралския град Екатеринбург, на около 1800 км източно от Москва. Според държавната информационна агенция ТАСС на 7 април е бил официално обвинен в шпионаж.

Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че „действайки по указания на американската страна, журналистът е събрал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс“.

Присъдата по делото предвижда до 20 години затвор. Почти всички процеси за шпионаж в Русия завършват с осъдителна присъда.

Арестът на Гершкович предизвика международно осъждане. Президентът на САЩ Джо Байдън определи ареста като „напълно незаконен“. Бившият вицепрезидент Майк Пенс призова администрацията на Байдън да експулсира руски дипломати.

Във видеоинтервю за WSJ от петък, родителите на Гершкович Ела Милман и Михаил Гершкович, които са емигрирали от Съветския съюз в САЩ преди десетилетия, изразяват оптимизъм, че синът им ще бъде освободен. „Това е едно от американските качества, които сме усвоили, знаете, да бъдем оптимисти, да вярваме в щастливия край“, казва Милман във видеото. В петък тя е получила писмо, което синът ѝ собственоръчно е написал на руски език от затвора. „Искам да кажа, че не губя надежда“, пише Гершкович в него.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички