САЩ удариха със санкции още руски сектори


САЩ удариха със санкции още руски сектори
Снимка:

3816

Министерството на финансите и Държавният департамент на Съединените щати обявиха, че въвеждат санкции срещу руския държавен гигант за добив на диаманти "Алроса" (Alrosa), както и срещу голямата корабостроителна компания JSC United Shipbuilding Corporation (USC), като целта е да се намалят допълнителните източници на финансиране на военните операции на Москва в Украйна. Санкциите засягат и отделни членове на борда на директорите на компаниите. ЕК обяви пети пакет санкции срещу Русия

Стъпката е част от поредица от мерки, приети тази седмица от западните съюзници в отговор на зверствата, за които се твърди, че са извършени от руските сили срещу украински цивилни граждани, предаде БНР.

"Тези действия, предприети с Държавния департамент и в координация с нашите съюзници и партньори, отразяват нашите продължаващи усилия да ограничим достъпа на Кремъл до активи, ресурси и сектори на икономиката, които са от съществено значение за предоставянето и финансирането на бруталността на Путин", посочи заместник-секретарят на финансовото министерство - Брайън Нелсън. 

"Нашите действия днес, наред с действията, които предприехме от началото на бруталната и неоправдана война на президента Путин в Украйна, са предназначени да се подсилят взаимно и да станат по-интензивни с течение на времето“, посочи Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Докато Кремъл продължава бруталната си атака срещу Украйна и нейния народ, ние сме обединени с нашите съюзници и партньори в налагането на допълнителни финансови санкции на Русия", добави той.

"Алроса" (Alrosa) е руска група компании за добив на диаманти, специализирани в проучване, добив, производство и продажба на диаманти. Компанията е лидер в света относно добива на диаманти.

JSC United Shipbuilding Corporation (USC) пък е отворено акционерно дружество в Русия, което обединява филиали за корабостроене, ремонт и поддръжка в Западна и Северна Русия и в Далечния Изток на страната, за да оптимизира гражданското корабостроене, използвайки военни съоръжения.

В тази връзка Антъни Блинкън отбеляза, че компанията USC е "разработила и построила военните кораби, които са бомбардирали градовете на Украйна“, докато приходите на Alrosa са помогнали "за финансирането на войната на руското правителство и зверствата срещу Украйна".

По-рано тази седмица САЩ наложиха пълни санкции на частната руска кредитна институция "Алфа Банк" (Alfa Bank), както и на "Сбербанк" (Sberbank) - най-голямата руска банкова институция. Бяха забранени и всякакви нови американски инвестиции в Русия. Швейцария запорира руски активи за над 8 млрд. долара

Вчера Камарата на представителите на Конгреса на САЩ пък прие законопроекта за лишаване на Русия от търговския статут на "най-облагодетелствана нация". След като беше приет от долната камара с мнозинство от 420 срещу едва 3 гласа, законопроектът беше изпратен на президента на САЩ Джо Байдън за официално подписване. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички