Смяната на времето струва на България 1,5 млрд. лева годишно


Смяната на времето струва на България 1,5 млрд. лева годишно
Снимка: iStock

5440

Икономическите загуби от смяната на времето от лятно към зимно се сериозни. Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място. Това са разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз. Това коментира пред Bulgaria ON Air изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

По думите му, страната ни не е изключение. "В рамките на България загубите са за 1,5 млрд. лв. годишно", посочва той.

Според специалистите ползите от местенето на часовниковите стрелки са малко. "Основната цел на тази промяна е икономия от свещи и газ, през 18 век това са били разходите на домакинствата", обясни Иванов.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета – "за" и "против" смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични – против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

"Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време", заяви тогава Юнкер. Защо може да не отменят смяната на времето

За момента обаче няма изгледи това да стане. Причината е, че лидерите на страните членки не се разбраха, а за това трябва единно решение.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички