Смятат ли в САЩ, че са по-добре финансово при управлението на Джо Байдън


Смятат ли в САЩ, че са по-добре финансово при управлението на Джо Байдън
Снимка: Getty Images

2189

Едва 14% от американските гласоподаватели вярват, че са по-добре финансово сега, отколкото когато Джо Байдън встъпи в длъжност. Това е пореден сигнал, че икономическите резултати от управлението на настоящия президент могат да поставят под въпрос преизбирането му догодина, съобщава Financial Times.

Анкета установи, че почти 70% от гласоподавателите смятат, че икономическата политика на Байдън или е навредила на икономиката на САЩ, или не е имала въздействие, като 33% пък вярват, че политиката на президента е "навредила много на икономиката“. Само 26% посочват, че неговата политика им е помогнала.

Още: Нов рекорд: Колко е държавният дълг на САЩ?

При предишни избори

Новото месечно проучване, проведено за Financial Times. и Ross School of Business към Мичиганския университет, е стреми да проследи как икономическите настроения влияят на надпреварата за Белия дом. През 1980 г. републиканецът Роналд Рейгън попита гласоподавателите дали са по-добре, отколкото са били четири години по-рано, подготвяйки основата за неговата убедителна победа над действащия демократ Джими Картър.

Подобно проучване, проведено за финансово издание преди четири години, показа, че повечето американци смятат, че не са подобрили финансовото си състояние при тогавашния президент Доналд Тръмп, но техният песимизъм беше далеч по-слабо изразен. В навечерието на президентските избори през ноември 2019 г. само 35% от гласоподавателите вярваха, че са по-добре при Тръмп, докато 31 процента казаха, че са по-зле.

Инфлацията е проблем

Новите резултати от социологическото проучване показват, че инфлацията продължава да замъглява усилията на кампанията на Байдън да убеди избирателите в "Байдъномиката", стратегията на президента за обновяване на индустриалния сектор на страната и обръщане на годините на стагнация на заплатите на средната класа.

Още: Ето защо жилищният пaзap в CAЩ e тoлĸoвa нeдocтъпeн зa aмepиĸaнцитe

Запитани какъв е източникът на най-големия им финансов стрес, 82% от анкетираните казаха, че цените са увеличени. Три четвърти от анкетираните пък посочиха, че нарастващите цени представляват най-сериозната заплаха за икономиката на САЩ през следващите шест месеца.

В отговор на инфлационния натиск 65% от гласоподавателите казаха, че са намалили несъществените разходи като ваканциите или храненето навън, докато 52% посочиха, че са намалили разходите за храна или други ежедневни нужди.

Байдън ли да е кандидатът?

Това накара някои демократи да се усъмнят дали Байдън трябва да е номинацията им за президент, въпреки че той получи тласък от частичните избори миналата седмица с победи във важни надпревари като в Кентъки, Вирджиния и Охайо.

Допитването е проведено онлайн от Global Strategy Group и North Star Opinion Research между 2 и 7 ноември сред 1004 регистрирани избиратели в цялата страна и е със статистическа грешка от плюс-минус 3,1 процентни пункта.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички