Специалният ден в годината за всички любители на шопинга: Черният петък


Специалният ден в годината за всички любители на шопинга: Черният петък
Снимка: Getty Images/Guliver

1772

На 24 ноември тази година е чаканият от много хора Черен петък.

Падащи цени и примамливи оферти ни дебнат и от витрините на големи и малки магазини за дрехи, обувки, уреди и аксесоари. В социалните мрежи, на електронните пощи и от най-различни сайтове изскачат оферти за големи намаления до 70-90%.

Време на големи намаления и тотални разпродажби в навечерието на коледните и новогодишни празници. За да не се окажем излъгани при покупка обаче трябва да внимаваме за всичко: От цената до качеството.

Още: Как изкуственият интелект промени Черния петък тази година?

"Да не се концентрират толкова върху процента намаление, а да обърнат внимание на крайната цена, която трябва да платят и освен тава да правят сравнение на цените при различни търговци, защото е възможно при някои, при които действително намалението е реално, отново цената да е по-висока, отколкото при друг търговец, който дори не участва в кампаниите", обясни пред БНТ Габриела Руменова  от онлайн платформата "Ние, потребителите".

"Когато един потребител следи редовната цена на един артикул в продължение на една година той знае неговата истинска цена и сам може да прецени дали намалението е реално, тъй като сме свидетели на магазини, които завишават цените 2-3 седмици преди "Черния петък" и след това ги намаляват обратно до нормални нива с изкуствено намаление", коментира Георги Христов, търговец.

Онлайн покупките

Особено внимание трябва да има при онлайн покупките, където често очакванията се разминават с реалността при получаване на закупения артикул и се налага той да бъде върнат. Това обаче също крие неприятни изненади за потребителите.

"При нас в Европейския потребителски център често пристигат жалби от хора, които са пазарували онлайн от сайтове, които са на български език и са получени стоките от склад, който е в България. Когато обаче хората решат да върнат дадена стока установяват, че тя трябва да бъде върната да кажем в Полша, в Чехия, в Унгария, нещо което оскъпява куриерските разходи за връщане и така потребителите са неприятно изненадани", посочи Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център.

Още: Черният петък: Как инфлацията се отрази на глобалното пазаруване?

"Черен петък" се появява за първи път през 60-те години на миналия век в Съединените щати. През 2005 година е отчетен като ден на първо място по продажби там. Оттогава кадрите с хората, които в 5 сутринта нахлуват в магазините с намаления, стават емблематични за този ден.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички