Срив на парите, които българи от чужбина изпращат у нас


Срив на парите, които българи от чужбина изпращат у нас
Снимка: iStock

18232

Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у нас на роднините си. Спадът е над 2 пъти, според данните на Българската народна банка. Ако ги нямаше парите на българите от чужбина

Ако за първата половина на миналата година емигрантите са изпратили у нас 636 млн. евро, от януари до юни 2020 г. са успели да преведат едва 266 млн. евро. Причината, според експертите, е коронавирусът, засегнал значително световната икономика, предава bTV.

На фона на сриналите са финансови потоци статистиката отчита още, че през първите 6 месеца на годината най-много средства са дошли от САЩ – над 50 млн. евро. А след това се нареждат страни като Испания и Обединеното кралство.

Синът и внукът на Цветана и Стоян са в чужбина. Единият е в Германия, другият – в Нидерландия. Синът им помага с труд в чужбина. Сега и двамата усещат, че помощта намалява и си го обясняват с COVID кризата.

"Защото сега заради коронавируса им дават там по 900 евро и при тях е вече по-сгъстено. Увеличиха цените и в Германия и навсякъде е така. И сега са свити финансите и там при тях", казва пред bTV Цветана Христова. "Заминали" и "останали": Младите българи между мечти и реалност

Заради по-малката помощ Цвета и Стоян вероятно ще свият разходите си. Икономистите очакват хиляди домакинства да намалят потреблението си на стоки и услуги.

"Държавата пък като има такова спаднало потребление от тези пари – се лишава от данък добавена стойност от тях при покупките, от акцизи от всички други възможности, които има държавата, за да събира приходи", смята Румен Гълъбинов, икономист.

Спадът на парите от чужбина рефлектира основно върху по-бедните домакинства, които обаче и по-трудно посрещат разходите си, отчитат експертите.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички