Столичният булевард "Витоша" е на 39-о място сред най-скъпите улици в света


Столичният булевард "Витоша" е на 39-о място сред най-скъпите улици в света
Снимка: iStock

17919

Булевард "Витоша" в българската столица София се нарежда на 39-о място сред най-скъпите улици в света. Това показва индекс на консултантската компания Cushman & Wakefield, в който са включени 47 търговски улици. Наемът на търговски площи на главния столичен булевард достига 605 евро на кв. метър на година. Според данните на компанията цените на наемите са намалели с 10% спрямо периода отпреди COVID-19, а спрямо 2021 г. остават непроменени. Бул. "Витоша" е 51-ата най-скъпа търговска улица в света

Наемите на бул. "Витоша" са по-високи спрямо търговски улици в Братислава, Манила, Лимасол. Непосредствено преди централния столичен булевард в класацията се нарежда централната търговска улица в Сао Пауло, Бразилия. Магазини напускат моловете, връщат се на главните улици

Наемането на търговски площи на бул. "Витоша" е по-евтино и спрямо други големи търговски улици в Централна и Източна Европа. Наемите на ул. "Калея Виктория" в Букурещ например, достигат 640 евро на кв. метър на година и вече са наваксали спада си от предпандемичния период.

Тези на ул. "Чопова" в Любляна и на главната улица в Загреб "Илица", също са по-високи от бул. "Витоша", съответно 698 и 873 евро на кв. метър. Още нагоре се изкачва пешеходната улица "Княз Михаил" в Белград, където наемите на търговска площ на кв. м. годишно достигат 989 евро, а точно преди нея се нарежда ул. "Истиклял" в Истанбул със 1175 евро на кв. м на година. Наемите и на двете улици обаче все още не са се върнали до предпандемичните си нива. Те са надолу съответно с 6% и 26%. Сходна е ситуацията и на главната пешеходна улица в Будапеща, където наемите още са с 27% под равнището преди COVID-19 и достигат 1280 евро на кв. м на година, сочат данните на Cushman & Wakefield.

Улица "Македония" в Скопие е най-достъпното място в Европа за наемане на търговски площи с едва 326 евро на кв. м на година.

"Пето авеню" в Ню Йорк е най-скъпата улица в света за наем на търговски площи с 21 076 евро на кв. м на година. Изкачването ѝ от 2-о на 1-о място е резултат от устойчивостта ѝ по време на глобалното забавяне (наемите вече са достигнали нивата си отпреди пандемията) и на силата на американския долар, която отслабва местните валути на конкурентни водещи пазари.

Централната улица в Ню Йорк измести дългогодишния лидер в класацията – главната търговска улица в Хонконг, където наемите са с 41% надолу спрямо преди пандемията и достигат 15 134 евро на квадрат на година. В топ 3 попада и "Виа Монтенаполеоне" в Милано с 14 547 евро на кв. м. "Ню Бонд Стрийт" в Лондон и "Шанз-Елизе" в Париж допълват топ 5 на най-скъпите улици в света за наем на търговски площи. В топ 10 влизат и търговски улици в Токио, Цюрих, Сидни, Сеул и Шанхай.

Главната пешеходна улица в Атина "Ерму" заема 14-о място в класацията с 3200 евро на кв. м. на година, въпреки че наемите още не са се възстановили напълно от периода преди пандемията (-4%). Централната улица в Осло бележи най-голям скок в класацията – от 27-о на 23-о място, а "Нови свят" във Варшава е най-големият спад – от 32-о на 36-о място. Берлин може да замрази цените на наемите

Ръстът на наемите в глобален мащаб е достигнал 2% спрямо 2021 г., но нивата им все още са с 6% под предпандемичните нива, сочат данните на Cushman & Wakefield. Северна и Южна Америка, благодарение главно на САЩ, са най-устойчивият регион към забавянето при наемите, като те са с 15% над нивата си преди COVID-19.

Азиатско-тихоокеанският регион беше най-засегнат по време на пандемията, като наемите са спаднали средно със 17%, заради затварянето на граници, което засегна първокласни дестинации в региона за чуждестранните туристи.

Сходна е ситуацията и в Европа, където наемите са надолу с 8% спрямо преди COVID-19. Възстановяването беше осуетено през 2022 г., като проблемите в икономиката, породени от войната в Украйна, засегнаха наемите на някои пазари.

Има и положителна тенденция – 1/4 от пазарите в региона, или 13 от 52, включително улици в Рим, Осло, Виена и Милано, вече са се възстановили от забавянето заради COVID-19 и наемите на търговски площи са се върнали или са надминали нивата преди пандемията. Не такава е ситуацията в Лондон, Париж и Мюнхен, където наемите още са под предпандемичните нива. Налагат строг контрол на наемите в Барселона

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Всеки десети магазин в София е празен

Знаете ли коя е най-късата и коя - най-дългата улица в България?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички